PCB og designværktøjer

 

Danske forskere kortlægger mulighederne med printet elektronikAdjunkt Shweta Agarwala, ekspert i printet elektronik ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet.

Danske forskere kortlægger mulighederne med printet elektronik

Et team af forskere fra Aarhus Universitet står bag omfattende gennemgang af udviklingen inden for 'printet elektronik', PE, der skal være med til at sætte fart på den praktiske anvendelse.

Del artiklen på

Der er store forventninger til næste generation af elektronik, der i mange sammenhænge skal være både fleksibel, bøjelig, bæredygtig og let at integrere med mange forskellige objekter.

Direct-write printteknologi giver enestående muligheder for at realisere disse forventninger ved hjælp af funktionelt blæk, der kan printe skræddersyede funktioner direkte på forskellige slags fleksibelt underlag som eksempelvis tekstiler eller plast.

Den overordnede betegnelsen for teknologien er printet elektronik (PE), og selvom den har været kendt i årtier, har den for nylig fået ekstra opmærksomhed på grund af innovative gennembrud inden for materielt blæk, procesteknologi og design.

For at holde forskningsmiljøet ajour med de nyeste teknologiske fremskridt inden for dråbebaserede PE-teknikker til den næste generation af elektronik-enheder har forskere fra Aarhus Universitet nu offentliggjort en omfattende gennemgang af teknologien, der er offentligtgjort i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Advanced Materials.

- Vi har forsøgt at udfylde det eksisterende tomrum i litteraturen ved at diskutere teknikker, materielt blæk, blækegenskaber, efterbehandling, substrater og anvendelse for at give en komplet guide. PE er en branche-relevant teknologi og genvejen til fremtidens bærbare elektronik, hvor avancerede printere kan udskrive komplekse kredsløb på ethvert materiale, siger adjunkt Shweta Agarwala, der ekspert i PE og ansat på Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet.

PE benyttes allerede i dag til mange forskellige ting. Blandt andet kan man via PE printe elektrisk funktionalitet på enhver overflade. Den største fordel ved PE er dog, at den er billig og let at skalere:

- PE tilbyder en lang række fordele i forhold til konventionelle teknologier. Det giver meget mere produktionsfleksibilitet, det er billigere og langt simplere. Men endnu mere vigtigt åbner det op for en overflod af muligheder for at printe fleksible elektroniske kredsløb direkte på en bred vifte af substrater som plast, papir og tøj og helt bogstaveligt alle andre plane og ikke-plane overflader. Forskningsområdet bevæger sig hurtigt fremad, og denne publikation giver et overblik over, hvor langt vi er nået i dag, siger ph.d.-studerende Hamed Abdolmaleki, der er førsteforfatter på artiklen.

Selvom PE benyttes i flere og flere industrier og betragtes som en meget vigtig spiller i fremtidens elektronik, er teknologien dog stadig i sin barndom.

For Shweta Agarwala er bæredygtighedsaspektet meget vigtigt for de fremtidige perspektiver inden for elektronik og PE-teknologi:

- PE er vejen mod biologisk nedbrydelig elektronik. Med denne teknologi kan vi tackle det enorme samfundsproblem, som elektronisk affald allerede repræsenterer, og som kun vil blive mere presserende i fremtiden. Verden lider ikke kun under plastikforurening; den er ligeledes tynget af en enorm forurening fra kasseret elektronik. I artiklen diskuterer vi derfor også det nye aspekt af biologisk nedbrydelige substrater, der kan få stor miljømæssig betydning i fremtiden, tilføjer hun.

29/3 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Flex og Rigid-Flex

PCB layout

PCB, Aluminium

PCB, HDI

PCB, RIGID-SOFT

PCB, Stenciler og rammer

PCB, Vridningselement

Printkort

RIGID

Tilføj dit firma

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder