Automation, robotics

 

12 danske robotter aflaster hårdt belastede bioanalytikere i COVID-19 testarbejdetVi glade for at kunne gøre en forskel for både patienter og personale, siger CEO i Flow Robotics, Annika Isaksson.

12 danske robotter aflaster hårdt belastede bioanalytikere i COVID-19 testarbejdet

En dansk pipetteringsrobot automatiserer processer i Corona-testarbejdet på Herlev Hospital og Rigshospitalet. Det forkorter markant den tid, det tager laboratorierne at have svar klar til patienter på, om de er smittet eller ej.

12 eksemplarer af en unik robot fra København har sat turbo på den store opgave med at analysere coronatest. Dagligt bliver tusindvis tests for COVID-19 nu klargjort til analyse af den danskeudviklede flowbot ONE. Robotteknologien minimerer risikoen for menneskelige fejl og smittefare i processen, og samtidig reducerer den fysisk belastende pipetteringsopgaver for laboratoriepersonalet i hele Danmark. Otte danske hospitaler har valgt den danske opfindelse, som samtidig også bliver anvendt af deres partnere DTU og Novo Nordisk.

Hvad angår anvendelighed, pris og leveringstid kunne den danske producent Flow Robotics overtrumfe de øvrige aktører på markedet. Inden for blot 3 uger producerer og leverer Flow Robotics 12 køreklare robotter til Danske Regioner.

Ledende overlæge på Herlev Hospital, Jens Otto Jarløv, er godt tilfreds med at kunne automatisere i sit laboratorium:

Vi er enormt glade for, at Flow Robotics kan levere deres robotter så hurtigt. De er innovative og kan automatisere lige det, vi har brug for. Vi er meget tilfredse, og samarbejdet har været særdeles godt, fortæller han.

Flowbot ONE robotten træder ind i processen så at sige lige efter podningen, hvor den automatiserer hele klargøringen til analysen, som handler om at blande væsker og kemikalier. 

Flow Robotics har siden starten af maj bidraget til at optimere i det intense arbejde med analyse af coronaprøver i Danmark.

- Selvom det er på en trist baggrund i en verden ramt af epidemi, at markedet for alvor kan se perspektiverne i vores teknologi, så er vi glade for at kunne gøre en forskel for både patienter og personale, siger CEO i Flow Robotics, Annika Isaksson. Hun og kolleger har selvsagt voldsomt travlt og ansætter nye medarbejdere for øjeblikket.

Også en eksportsucces

Det er dog ikke kun i Danmark, sundhedsmyndighederne har opdaget potentialet i at automatisere led i testarbejdet under corona-epidemien. Et tysk laboratorium, der egentlig havde købt den danske robot til test for salmonella i fødevarer, bruger nu også flowbot ONE, når prøver fra tyske patienter skal analyseres. Fra Sverige, Polen, Rusland, Holland og Australien er der også bestillinger de danske pipetteringsrobotter. 

På Herlev Hospital arbejder molekylærbiolog Martin Friis nu side om side med den danske flowbot ONE robot:

Robotten pipetterer den levende virus, og den kan pipettere flere prøver på en gang, så vi sparer nu en masse ensidigt gentaget arbejde og mindsker risikoen for arbejdsskader. Vi arbejder i forvejen sikkert, men det er alligevel en god ting, at vi også er mindre i kontakt med den levende virus takket være robotten. Risikoen for at fejlpipettere elimimeres også, når vi automatiserer, fordi robotten følger et mønster og undgår fejl. Alt i alt sænker det stressniveauet på mange fronter for os, så vi får mindre ondt af vores arbejde og minimerer potentielle fejl, siger han. 

I fodboldens verden har Qlife og KMD også valgt at indsætte danske flowbot ONE robotter for at vinde tid, når spillerne i 3F Superliga and NordicBet Liga samt 2. division skal have analyseret deres ugentlige covid-19-prøver i kampsæsonen. De mange tests foretages af den private aktør Qlife, så det belaster ikke kapaciteten i den offentlige sundhedssektor.

11/6 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma