Automation, robotics

 

ANPR-kameraer lader nummerpladerne styre den automatiske adgangskontrol

ANPR-kameraer lader nummerpladerne styre den automatiske adgangskontrol

ANPR – Automatic Number Plate Recognition – med kunstig intelligens er effektiv til styring af adgangsveje ved genkendelse af køretøjers nummerplader, hvor traditionelle kameraer vil give fotos med refleksioner, forstyrrende forlygter og motion blur.

Alle ved, hvor irriterende det er at sidde og lede efter et credit card eller skulle indtaste en kode, når man skal ind i et parkeringshus eller ind på en virksomheds aflukkede arealer.

Det kan man slippe for, hvis man får installeret en løsning med ANPR-kamera og kunstig intelligens. De kan nemlig styre adgangen til virksomheders eller ejendomskompleksers parkeringsanlæg, indkørslen til virksomheder, betaling af bropassager eller styring af vareudlevering til de rette transportører.

Med kunstig intelligens kan man registrere, hvem der må komme ind i et område samt sende en alarm, hvis en uønsket nummerplade skulle forsøge at komme ind på området. Det er blot få af de mange muligheder, som de specielle ANPR-kameraer kan klare.

ANPR er en klasse for sig

Traditionelle overvågningskameraer kan sagtens registrere en bil og dens danske eller udenlandske nummerplade. Men det er langt fra altid, at man på fotoet kan se, hvad der står på nummerpladen på grund af refleksioner fra pladen, generende blænding af bilens forlygter og motion blur (udtværet billede), fordi nummerpladen på optagelsen er for lille en del af hele billedfladen.

Samtidig er det sjældent, at kameraet indgår i en standalone-løsning med integreret kunstig intelligens (AI). Med AI kan kameraet behandle de oplysninger, der hentes fra nummerpladen. Er det ikke en standalone-løsning, skal kameraet kables sammen med resten af virksomhedens it-løsning. Optagelsen skal nemlig sendes via kabel til en computer, der derefter skal åbne eller lukke f.eks. en port.

I standalone-løsningen klares det hele fra en mindre installation ved indkørslen.  

To nye specialkameraer

Sikringsproducenten Dahua har netop præsenteret to nye standalone ANPR-specialkameraer med AI. De er udviklet til at aflæse køretøjers nummerplader, hvorefter de kan sørge for f.eks. at åbne bomme eller porte, når de godkendte nummerplader registreres.

Dahua ITC215 er udviklet til at aflæse nummerplader på en afstand på mellem 4 og 8 meter. Mens Dahua ITC237 er udviklet til at arbejde i området 8-30 meter.

Kameraernes AI kan blandt andet registrere et køretøjs nationalitet, farve, bilmærke og type samt se, om det er bilens front eller hæk.   

- Nummerpladen er oftest reflekterende, hvor et traditionelt IR-kamera vil overbelyse billedet, så pladen ikke kan aflæses, fortæller adm. dir. Kristian Sveistrup, SVEISTRUP A/S i Birkerød, der sælger Dahau-løsningen.  

Samtidig vil en bils forlygter nemt kunne overbelyse optagelsen. Ligesom en bil i fart ofte vil skabe motion blur på billederne, så detaljerne på billederne 'tværes ud'. Det elimineres med Dahua-kameraerne, der er forsynet med 'global shutter'-sensor, der eksponerer hele billedet på én gang. Samtidig styrer den kunstige intelligens, at nummerpladen er i fokus i optagelsen.

- De nye Dahua-kameraer kan integreres med f.eks Dahua Parking Management eller Dahua DSS Express/DSS Pro, via relæ eller som 'kortlæser' via en Wiegan-protokol. Herudover kan det integreres med VMS’er som f.eks Milestone via plugins, siger Kristian Sveistrup.

 

25/1 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma