Automation, robotics

 

Dansk robotmiljø sætter skub i udviklingen inden for autonom skibsfart og droner

Dansk robotmiljø sætter skub i udviklingen inden for autonom skibsfart og droner

Spirende erhverv som autonom skibsfart og droner er ved at slå rod på Fyn. Siden 2017 er dronebranchen steget med 150 procent, og i det sydfynske har udviklingen af autonom skibsfart har fået ekstra 'vind i sejlene'.

Nye tal og en kortlægning af fynske styrkepositioner viser, at spirende brancher som autonom skibsfart og droner, er i udvikling og vækst, og at Fyn har særlig gode forudsætninger for at accelererer udviklingen af disse mere avancerede robotter, der på sigt kan operere til lands, til vands og i luften:

- På tværs af kommuner, aktører, uddannelser og virksomheder står Fyn særlig stærkt, når det kommer til at understøtte udviklingen af fremtidens mere avancerede robotter og virksomheder indenfor disse områder, siger Kenneth Muhs, formand for Erhvervshus Fyn.


- Vi ser, at det stærke robotmiljø, der er skabt på Fyn, ikke kun er til gavn for robotindustrien alene, men at det skaber nogle værdifulde fordele og synergier for spirende områder som droner og det maritime, hvor der arbejdes med at udvikle grøn og autonom kystnær skibsfart, siger Kenneth Muhs, formand for Erhvervshus Fyn.

Autonomi i mindre skibe er fortsat i den meget tidlige udvikling, men startups og etablerede skibsbyggere begynder at vise lovende test-resultater inden for maritim autonomi i det sydfynske.

Analysen viser, at Fyn har en udpræget styrkeposition indenfor det maritime område med et unikt viden- og uddannelsesmiljø omkring SIMAC, Marstal Søfartsskole og Blue SDU, de mange værfter og havne, det maritime iværksættermiljø på Sydfyn i kombination med mere end 250 maritime virksomheder på Fyn, hvoraf en lille del med et dedikeret fokus på autonom skibsfart, begynder at vise konkrete testresultater:

- Fyn er beriget med viden og virksomheder indenfor maritime teknologier. Samtidig har det sydfynske øhav en unik geografi i forhold til at teste ubemandet kystnær skibsfart. Ved at kombinere de to, ser vi store muligheder for at styrke udviklingen af mere grønne og autonome transport- og logistikmuligheder, fx ø-færger til de danske øer, siger Sverre Lenbroch, CEO i MARLOG, Danmarks klynge for det maritime erhverv og logistik.

- Erfaringerne med autonom skibsfart er fortsat sparsomme, hvorfor det er vigtigt, at vi får områder, hvor virksomheder og vidensinstitutioner i samarbejde kan afprøve og demonstrere i skræddersyede og sikre omgivelser. Og her har Fyn vist sig dedikeret med kompetencer, kapacitet og opbakning, slutter Sverre Lenbroch.

Deler teknologi, uddannelser og arbejdskraft

Selvom det kan virke langt fra robotter til selvsejlende skibe, viser analysen, at der er store sammenhæng og synergier imellem områderne:

- Man kan sige, at robotter og autonome systemer har et teknologifællesskab og deler arbejdsmarked. På den måde forstået at den forskning og know-how, vi har opbygget inden for robotter og droner, kan anvendes i andre applikationer, som fx selvkørende robotter. Det er en stor fordel inden for teknologiudvikling, som er kompleks og tager tid, siger Henrik Bindslev, Dekan på det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet og formand for UAS Dronetestcenter.

- Og det samme gør sig gældende for uddannelse og arbejdskraft. Har man en uddannelse inden for robotteknologi, er det en fordel at arbejde med droner og autonome systemer og viceversa. For virksomhederne betyder det en større brain-pool og mere kvalificeret arbejdskraft, slutter Henrik Bindslev.

Et andet område, der vokser ud af robotterne er droneområdet, som de seneste år har udviklet sig markant på Fyn. Gennem det internationale dronetestcenter UAS Denmark testcenter i HCA Airport, SDU's dronecenter, uddannelser, Teknologisk Institut og et velfungerende samarbejde med robotklyngen, har virksomhederne haft adgang til de rette udviklingsmuligheder og fået den nødvendige viden, kompetencer og netværk, hvilket fremhæves som særligt afgørende for, at dronebranchen på Fyn siden 2017 er vokset med 150% og tæller mere end 150 job i dag:

- Droneindustrien tager virkelig fart og der er ikke tvivl om, at det stærke fundament af forskning og uddannelse, virksomheder, investorer og offentlig opbakning fra robotmiljøet her er en afgørende faktor, siger Mikkel Christoffersen, CEO i Odense Robotics.

- Flere og flere droneiværksættere søger ind i vores inkubator-forløb og når de forlader det, går der ofte ikke lang tid før de opnår kommerciel succes. Droner gør en forskel for mange brancher; fra inspektion, landbrug, sundhed, satellit- og vindindustrien. Hvis denne udvikling fortsætter, kigger vi ind i at droneteknologi bliver en game-changer for en lang række industrier i fremtiden.

Frem mod 1. kvartal 2022 arbejder en gruppe bestående af Erhvervshus Fyn, SDU, Teknologisk Institut, UAS Dronetestcenter, MARLOG, Odense Robotics, SIMAC, Odense, Nordfyn, Ærø, Svendborg, Fåborg-Midtfyn kommuner sammen om at skabe et fælles partnerskab, der skal styrke udviklingen og testmuligheder af robotter, droner og autonom skibsfart på Fyn.
23/9 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma
 • Sensor ECS

  Sensor ECS

  IT hardware til brug i industriens krævende miljøer
 • Microchip

  Microchip

  AWS-connected embedded systems
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: Raising the pillars of digital transformation
 • Power Technic ApS

  Power Technic ApS

  Medico Strømforsyninger / Åbne typer samt til printmontage
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: How Siemens EDA helps you engineer a smarter future

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder