Automation, robotics

 

Dansk svejserobot automatiserer svejsning af tanke i norsk fødevareproduktion

Dansk svejserobot automatiserer svejsning af tanke i norsk fødevareproduktion

Trondheim-firmaet Skala fabrikk, der er specialist i rustfrit stål, har valgt danske WeldingDroid til at automatisere svejsning af tanke.

Nu begynder den norske industri for alvor at automatisere svejseopgaver i stedet for at sende opgaverne til manuel svejsning i udlandet. Baggrunden er, at det sparer både tid og penge og styrker konkurrenceevnen hos norske virksomheder:

Totalt set er det dyrere og langsommere at udlicitere svejseopgaver til lande med lavere løn, fordi der som regel skal udbedres fejl og mangler, når de svejsede emner kommer tilbage til Norge. Med WeldingDroids maskiner kan virksomheder, som svejser især tyndvæggede, rustfrie og syrefaste rør eller tanke spare meget tid.


- Og det er det, som koster penge i Norge, det er arbejdstiden, konstaterer Tore Endsjø, CEO i Lascentrum Norge AS. Som lokal forhandler har Lascentrum Norge AS solgt WeldingDroids teknologi til Skala fabrikk, der i 122 år har produceret tanke, udstyr og teknologi til landbrug, mejerier, fiskeproduktion, fødevareindustri og den maritime sektor.

Netop nu bygger WeldingDroid Skala fabrikks nye svejserobot. Den 10 meter lange udgave af selskabets skalerbare robotløsning er den største maskine, som den syddanske vækstvirksomhed nogensinde har produceret. Den kan automatisere svejsning af tanke med en diameter på op til 3000 millimeter.

Enklere og mere rentabel produktion

Millionordren til WeldingDroid indeholder udover selve svejserobotterne også en moderne løsning til gastilførsel, der gør det muligt for én svejser at arbejde for to; Med PurgeMaster kan én svejser både svejse og holde baggas, når han svejser store tanke og beholdere.PurgeMaster doserer gassen så nøjagtigt, at det reducerer baggasforbruget ved rørsvejsning med op til 90%.

- Vi har hidtil svejset som en orbital plasmaproces på indersiden af vores tanke, men det er komplekst udstyr med mange bevægelige dele. Det, vi godt kan lide ved WeldingdDroids løsning, er, at den er nem at betjene og vedligeholde. Derudover er udstyret nemt at justere til forskellige tankstørrelser. Især baggas-udstyret er så revolutionerende for os, fordi det i høj grad vil forenkle vores tankproduktion. Det er så vigtigt, at vi effektiviserer produktionen i Norge for gøre os mere konkurrencedygtige. Vores beregninger viser, at vi med WeldingDroid kan reducere vores omkostninger, samtidig med at vi kan øge både kvalitet og omsætning samt reducere statisk arbejde betragteligt, påpeger Julian Sagøy, svejsekoordinator hos Skala fabrikk.

Robotter tiltrækker unge

Han ser også robotteknologien som et vigtigt middel til at tiltrække unge mennesker til en karriere inden for svejsning og industri.

Automatisering og robotteknologier vil gøre det mere attraktivt for unge at vælge industrifagene. Det handler om at vise vores kommende kolleger, at svejsning ikke længere er ensformigt og manuelt job i et gammelt, mørkt, koldt og støvet værksted, fastslår Julian Sagøy.

Kontakten mellem WeldingDroid og den norske industri blev oprindeligt skabt via et opslag på LinkedIn, hvor WeldingDroids opfinder og stifter Kevin Christensen beskrev sin teknologi. Opslaget inspirerede Lascentrum Norge, som blev forhandler og inviterede Kevin Christensen med som oplægsholder på messen Smart Industri og svejsekonference Norsk Sveiseteknisk Forbund.

Her opdagede Skala fabrikks svejsekoordinator Julian Sagøy mulighederne i produktet WeldingDroid X1 med fugefølger kamera. Med kamera vil maskinen konstant justere svejsebrænderen, så den optimale svejseposition opnåes. Og derved kan rør og tanke svejses uden opsyn og helt automatisk.

- Det har været utroligt inspirerende at møde den norske svejsebranche og fremstillingsindustri. Med stigende lønninger, råvarepriser og fragtpriser samt udbredt mangel på faglærte svejsere har mange fremstillingsvirksomhederalle steder i verden et påtrængende behov for at øge deres effektivitet og rentabilitet. Her gør det en stor forskel, at arbejdspladsens faglærte svejsere kan automatisere lavprofil-operationerne og fokusere deres tid på at udføre mere rentable arbejdsopgaver, siger CTO og stifter af WeldingDroid, Kevin Christensen.
5/8 2022
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma