Automation, robotics

 

Første kandidat i autonome systemer er nu færdiguddannet Lorena Ximena Lorena Ximena Nigrohar som den første studerende færdiggjort DTU’s kandidatuddannelse i autonome systemer.

Første kandidat i autonome systemer er nu færdiguddannet

Som den første studerende på DTU’s kandidatuddannelse i autonome systemer har Lorena Ximena Nigro netop færdiggjort sin uddannelse.

Lorena Ximena Nigro er den første studerende, som har færdiggjort DTU’s kandidatuddannelse i autonome systemer, og hun oplever, at hendes kvalifikationer fuldt ud modsvarer erhvervslivets krav.

Egentlig havde Lorena Ximena Nigro forestillet sig, at hun skulle arbejde med traditionelle udviklingsopgaver i en produktionsvirksomhed. Hun tog derfor en bachelor inden for teknisk produktudvikling på Københavns Erhvervsakademi.

- Som en del af uddannelsen var jeg et par gange i praktik i forskellige produktionsvirksomheder. Her fandt jeg hurtigt ud af, at der var behov for mere avancerede løsninger end blot at optimere maskinerne eller processerne, hvis ønskerne om en effektivisering af produktionen skulle opfyldes, siger Lorena Ximena Nigro.


Lorena Ximena Nigro valgte derfor at fortsætte på kandidatuddannelsen Autonome Systemer på DTU. Her bliver de studerende uddannet til at opbygge systemer, der udnytter nye teknologier til en intelligent digitalisering af virksomhedernes produktion.

Autonome systemer kan selv finde løsninger

Et autonomt system er nemlig langt mere end en traditionel robot eller drone, som mange virksomheder allerede har. De er typisk programmeret til at udføre en enkelt opgave, som de stopper med, når der sker noget uventet. Eksempelvis, hvis der pludselig er sat en palle på den rute, en transportrobot normalt følger. Herefter sætter robotten først i gang igen, når et menneske genstarter den eller flytter pallen. Et autonomt system er derimod programmeret til selv at kunne finde en alternativ vej rundt om nye forhindringer uden behov for menneskelig indblanding.

- Sådanne intelligente autonome systemer med robotter og droner har jeg hørt flere virksomhedsejere og udviklingschefer fremhæve som nødvendige i deres fremtidige udvikling af virksomheden til industri 4.0., siger Lorena Xiema Nigro. 

Fokus på samspil mellem mennesker og maskiner

Under et praktikophold hos amerikanske Lockheed Martin, har Lorena Xiema eksempelvis været med til at introducere medarbejdere til at skulle anvende billedgenkendelsesteknologi til at supplere deres egne synsindtryk eller bruge Augmented Reality på en iPad til at visualisere forskellige installationer.

Hun valgte at arbejde med digital transformations strategi i sin afsluttende opgave, som hun gennemførte i samarbejde med virksomheden Terma, der bl.a. producerer radarer og satellitteknologi. Formålet var at udvikle en strategi for optimering af et område i produktionen med nye intelligente digitale værktøjer.

- Der er mange muligheder for at inddrage autonome systemer i produktionen, så arbejdet kan udføres hurtigere og i en bedre kvalitet. Det kan være i form af en større anvendelse af data, brug af kunstig intelligens, digital twins, internet of things eller anden teknologi. Uanset teknologien er det dog systemer og funktioner uden menneskelig indblanding, der er interessante, siger Lorena Xiema Nigro.

Fokus for Lorena Xiema Nigro har gennem hele hendes uddannelse været samspillet mellem mennesker og maskiner. Når produktionen ændres med indførelse af ny teknologi, er det væsentligt sideløbende at kvalificere medarbejderne, så de fortsat kan udføre deres arbejdsopgaver, selvom disse ændrer karakter. Den udfordring glæder Lorena Xiema Nigro sig til at arbejde videre med som færdiguddannet ingeniør med speciale i autonome systemer.

Læs mere om kandidatuddannelsen i autonome systemer: http://www.dtu.dk/autosys
20/4 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma