Automation, robotics

 

Nyt dansk robotlaboratorium skal fremme udviklingen og brugen af intelligente robotter

Nyt dansk robotlaboratorium skal fremme udviklingen og brugen af intelligente robotter

En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at Danmark lige nu ligger på en 12. plads i forholdet mellem forskning og patenter, når det kommer til intelligent og autonom robotteknologi. Nyt robotlab skal være med til at udbygge den position.

Det er afgørende for danske virksomheder at være med i fronten, når det kommer til teknologi – især intelligente og autonome robotter. Men lige nu ligger Danmark kun på en 12. plads, når man kigger på antal patenter i forhold til antal forskningspublicering.

Og det er selvom alt tyder på, at den globale udvikling inden for intelligente og autonome robotter er eksplosiv. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som viser, at mens Japan skaber næsten otte patenter per publiceret forskningsartikel, så skaber Danmark kun ét patent for hver anden.

- Undersøgelsen viser ydermere, at et større fokus på robotteknologi fortsat vil kunne medvirke til en øget produktivitet og konkurrenceevne og bidrage til den grønne omstilling – og derfor er en nødvendighed, fortæller Stig Yding Sørensen, der er seniorkonsulent i center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.

Den nye rapport fra Teknologisk Institut bygger på globale patentdatabaser og bibliometriske analyser af forskningslitteratur fra hele verden.

Danmark kommer efter det

Selvom tallene viser, at Danmark indtil nu ikke er med helt fremme, når det kommer til at patenterer intelligent og autonom robotteknologi.

Så er danskerne i den grad med, når det kommer til udvikling, og dermed i fuld gang med at gøre sig gældende i fremtiden.

De nye tal viser nemlig, at aktiviteterne inden for intelligent og autonom robotteknologi er stigende og har været det de seneste 20 år. Især inden for de seneste fem år er der i større omfang blevet registreret patenter på området. Men udviklingen kan accelereres påpeger centerchef Kurt Nielsen.

- Der kommer til at være fart på nu. Det kan både betyde nye arbejdspladser i robotbranchen, men det kan også betyde, at vi kan fastholde noget produktion og udvikling i Danmark, fortæller Kurt Nielsen og tilføjer:

- Vi har simpelthen ikke råd til at lade være med at udvikle på de her robotter – uanset om det er for øget konkurrenceevne, imødekomme mangel på arbejdskraft eller den grønne omstilling.

Et laboratorium med robotter med muligheder

Derfor ser Kurt Nielsen frem til fremtidige samarbejder med danske robot-aktører i det nye Autonomous Robotics Lab, som Teknologisk Institut åbnede torsdag den 26. august i forbindelse med ROBOTBRAG 2021 arrangementet med mere en 3.000 deltagere. 

Autonomous Robotics Lab skal blandt andet hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af disse intelligente, autonome robotter, som kan arbejde uden for de normalt beskyttede produktionsmiljøer.

- Åbningen af Autonomous Robotics Lab kommer til at få en betydning for de enkelte virksomheder. Det kommer blandt andet til at betyde, at robotterne kan være mere selvkørende og selvstændige i nogle af de beslutninger, som de tager, og dermed løse nogle opgaver, som vi ikke tidligere har kunnet løse med robotter, siger Kurt Nielsen.

Læs hele rapporten om intelligent og autonom robotteknologi her. (link)

Hvad er intelligent og autonom robotteknologi?

En autonom robot er en robot, der med en høj grad af selvstændighed – det vil sige uden menneskelig styring eller indblanding – er i stand til at udføre arbejdsopgaver. Det er f.eks. logistikrobotten, der får at vide at den skal køre fra A til B, derefter selv planlægger ruten og følger den mens den på egen hånd kører uden om forhindringer. Eller dronen der er i stand til selv at lette, flyve og aflevere en pakke på en boreplatform alt imens den selv korrigerer for vind- og vejrforhold og undgår forhindringer.

9/9 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: How Siemens EDA helps you engineer a smarter future
 • Power Technic ApS

  Power Technic ApS

  Medico Strømforsyninger / Åbne typer samt til printmontage
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: Raising the pillars of digital transformation
 • Sensor ECS

  Sensor ECS

  IT hardware til brug i industriens krævende miljøer
 • Microchip

  Microchip

  AWS-connected embedded systems

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder