Automation, robotics

 

Nyt teknologiprojekt skal sikre bedre tekstilsortering og mindre fødevarespild

Eksperter i laser- og detektorhardware og kemometri samt forskere i tekstilgenbrug og fødevareindustrien samarbejder i et nyt forskningsprojekt om fremstilling af et komplekst hyperspektralt billeddannelsessystem.

Del artiklen på

Kompleks tekstilsortering og bedre udnyttelse af biprodukter fra kødproduktion er målet med et nyt projekt, HyperSort, som Innovationsfonden netop har investeret knap 14 millioner kroner i.

Projektet bygger på en lang historie af ekspertise inden for udvikling af supercontinuum lasere hos NKT Photonics, akademisk ekspertise ved Københavns Universitet og University of Basque Country, og forskere i kontakt med industrien indenfor kødforarbejdning og tekstilgenanvendelse. Konsortiet omfatter også en hurtigt voksende SMV, NLIR, der udvikler detektorer til infrarøde bølgelængder baseret på en patenteret opkonverteringsteknik.

Systemer til hyperspektral billeddannelse er et aktuelt emne, da de bliver implementeret flere og flere steder i industrien. I HyperSort projektet skal NKT Photonics' supercontinuum lyskilder løse udfordringer med opløsning, penetrationsdybde og materialeanalysering. Lyskilderne kan også analysere materialer på afstand. Det betyder at de ikke varmer materialet op, hvilket giver dem en fordel i f.eks. fødevareanalyse.

- Det er ikke nemt at lave et system til hyperspektral billeddannelse, der er egnet til brug på en fabrik. Et sådant system kræver tværfaglig ekspertise inden for lysgenerering, detektion og kemisk analyse. Når systemet fungerer, skal al teknikken skjules under en intuitiv og brugervenlig softwaregrænseflade, så systemet er let at bruge i industrien, siger Patrick Montague, Head of Future Technologies hos NKT Photonics og fortsætter:

- HyperSort-projektet har to mål: At forbedre tekstilgenanvendelse, specielt ved af differentiere komplekse tekstiler, samt at optimere kødforarbejdningen, hvor målet er at forudsige kvalitet af færdigvarerne ved hjælp af avancerede målinger på råvarer og undervejs i fremstillingsprocessen, så spildproduktioner undgås.

Projektsamarbejdet og den tilvejebragte finansiering giver fem fremtrædende danske organisationer, private såvel som akademiske, en unik mulighed for at gøre en markant forskel på det globale marked.

Projektpartnerne, University of Basque County og Boer Group recycling, er verdensførende indenfor henholdsvis hyperspektral billeddannelse og kemometri og Europas manuelle og automatiserede tekstilgenbrug. De har værdifuld indsigt i HyperSort-systemets udfordringer og potentielle fordele.

DTI og Boer Group vil teste supercontinuum lyskilden udviklet af NKT Photonics, DTU, og NLIR i den anvendte forskning i henholdsvis farsprodukter baseret på kød- og planteproteiner og tekstilgenbrug.

28/9 2023
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma