Cybersikkerhed

 

Cybertruslen mod OT-miljøer stiger

Cybertruslen mod OT-miljøer stiger

Ny Fortinet-rapport viser, at cybertruslen mod OT (Operational technology) miljøer stiger, og virksomheder står i den forbindelse over for betydelige udfordringer.

Del artiklen på

Fortinet, én af verdens største IT-sikkerhedsfirmaer, er udkommet med sin årlige globale statusrapport for operationel teknologi og cybersikkerhed. Rapporten viser, at cybertruslen mod OT (Operational technology) miljøer stiger og virksomheder står stadig over for betydelige udfordringer med at sikre deres OT-miljøer.

Undersøgelsen peger særligt på fire trusselsområder:

Cyberangreb mod OT-systemer stiger

Næsten tre fjerdedele (73 procent) af de adspurgte virksomheder har i år oplevet et angreb, der enten påvirkede OT-systemer eller både IT- og OT-systemer. I 2023 var tallet 49 procent. Samtidigt viser undersøgelsen en stigning i angreb, der kun påvirkede OT-systemer (17 procent til 24 procent) fra sidste år til i år. Næsten halvdelen (46 procent) af respondenterne måler deres succes i forhold til at håndtere angreb på restitutionstiden, der skal til for at genoptage normal drift.

Virksomhederne har oplevet et massivt pres det seneste år

Næsten en tredjedel (31 procent) af respondenterne rapporterede mere end seks angreb sammenlignet med kun 11 procent sidste år. Alle angrebstyper steg i forhold til året før, dog opleverede respondenterne et fald i malware. Ifølge undersøgelsen var phishing og indgang via medarbejdernes e-mails de mest almindelige indgangsmetoder, mens de hyppigste teknikker brugt var brud på mobilsikkerheden og webkompromittering.

Sporingsmetoder til angreb halter bagud

I takt med at truslerne bliver mere sofistikerede, har mange virksomheder stadig sikkerhedshuller i deres OT-miljøer. Respondenter, der mener, at deres virksomhed har fuld synlighed af OT-systemer inden for deres centrale sikkerhedsoperationer, er faldet siden sidste år fra 10 procent til 5 procent.

Men de, der rapporterer 75 procent synlighed, steg, hvilket indikerer at virksomheder får en mere realistisk forståelse af deres position i forhold til sikkerhed. Alligevel oplevede mere end halvdelen (56 procent) af respondenterne ransomware eller andre angrebsformer, hvilket er en stigning fra kun 32 procent i 2023. Det betyder, at der stadig er plads til forbedringer i forhold til netværkssynlighed og sporingsmetoder.

OT-sikkerhed flytter ind i topledelser

Andelen af virksomheder, der tilpasser OT-sikkerhed til CISO, fortsætter med at vokse og stiger fra 17 procent i 2023 til 27 procent i år. Samtidigt var der en stigning i at flytte OT-ansvaret til topledelsen (op mod 60 procent det næste år), hvilket tydeligt understreger bekymringen og risikoer, der er for OT-sikkerheden.

Ifølge rapporten er der fem handlingsrettede metoder til at forbedre sikkerheden mod OT-miljøer:

Segmentering

For at mindske sårbarheden af OT-miljøet, kræver det stærke netværkskontroller på alle adgangspunkter, som starter med at oprette netværkszoner eller segmenter. IT-afdelinger skal evaluere kompleksiteten ved administration af en løsning og fordelene ved en integreret eller platformbaseret tilgang med centraliserede administrationsfunktioner.

Etabler synligheds- og kompensationskontroller

Det er afgørende, at virksomheder har det fulde overblik over, hvad der foregår på OT-netværket. Når de har det fulde overblik, skal de beskytte alle enheder, der kan være sårbare. Det kræver beskyttede kontroller, der er bygget til sårbare OT-enheder. Aktiver som protokolbevidste netværkspolitikker, system-til-system- interaktionsanalyse og slutpunktsovervågning kan registrere og forhindre kompromittering af sårbare enheder.

Integrer OT i sikkerhedsoperationer og planlægning af hændelsesrespons

Virksomheder skal være parate til at kunne håndtere IT-OT SecOps, hvor IT-afdelingen skal overveje OT med hensyn til SecOps og hændelsesrapportering. Her skal IT-afdelingen oprette playbooks, der tager højde for virksomhedens OT-miljø.

OT-specifikke trusselsefterretnings- og sikkerhedstjenester

OT-sikkerheden afhænger af bevidsthed og analytisk indsigt om risiko. Virksomheder skal sørge for, at deres trusselsefterretninger og indholdskilder inkluderer robuste, OT-specifikke oplysninger.

Overvej en platformstilgang til den overordnede sikkerhedsarkitektur

En platformsbaseret tilgang til sikkerhed kan hjælpe virksomheder med at konsolidere leverandører og forenkle deres arkitektur. En robust sikkerhedsplatform, der er specielt bygget til at beskytte både IT-netværk og OT-miljøer, kan levere løsningsintegration og dermed øge sikkerheden.

Du kan læse den fulde rapport her

Om undersøgelsen

Fortinet 2024 State of Operational Technology and Cybersecurity Report er baseret på data fra en global undersøgelse af mere end 550 OT-fagfolk, udført af et tredjepartsforskningsfirma. Undersøgelsens respondenter var fra forskelligelande rundt om i verden, herunder Australien, New Zealand, Argentina, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Danmark, Tyskland, Hong Kong, Indien, Japan, Mexico, Norge, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Taiwan, Thailand, Storbritannien, Isreal, De Forenede Arabiske Emirater, Italien, Polen, Portugal, og USA, blandt andre.

Respondenterne repræsenterer en række industrier, der er storforbrugere af OT, herunder: Fremstilling, transport/logistik, sundhedspleje/pharma, olie, gas energi/forsyningsselskaber, kemiske/petrokemiske og vand/spildevand. De fleste af de adspurgte, uanset titel, er dybt involveret i beslutninger om køb af cybersikkerhed. Mange respondenter er ansvarlige for driftsteknologi i deres virksomhed og/eller har rapporteringsansvar for produktions- eller anlægsdrift.

24/6 2024
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma