Cybersikkerhed

 

Mange virksomheder er dårligt forberedte på EU-direktiver for cybersikkerhed

Halvdelen af danske virksomheder er dårligt forberedte på nye EU-direktiver for cybersikkerhed, viser en undersøgelse lavet af Norstat.

Del artiklen på

Mange danske virksomheder er endnu ikke klar til de nye EU-direktiver NIS2 og DORA, der har til formål at styrke cybersikkerheden og robustheden af digitale tjenester. Det viser en undersøgelse fra Norstat lavet for Kyndryl, verdens største udbyder af IT-infrastrukturtjenester til virksomheder.

Analysevirksomheden har spurgt de ansvarlige for IT og IT-sikkerhed i 50 danske produktionsvirksomheder og 42 virksomheder fra bank- og finanssektoren. Her svarer 56 procent af produktionsvirksomhederne og 40 procent af virksomhederne i finanssektoren, at de ikke er klar eller ikke ved, om de klar til de omfattende regler, der træder i kraft i 2025.

- NIS2 og DORA vil uden tvivl spille en stor rolle for virksomheder i resten af 2024. Vi forudser, at virksomheders overholdelse af NIS2 vil få øget opmærksomhed, f.eks. i årsregnskaber. Derfor bliver det et vigtigt parameter for virksomhedsledelsen at tage hånd om, siger Tina Esbech, der er landechef for Kyndryl Danmark.

En vigtig ledelsesopgave

NIS2 er den opdaterede version af det oprindelige NIS-direktiv og blev vedtaget af EU i november 2022. NIS2 har til formål at styrke og udvide cybersikkerheden i EU yderligere. Det nye direktiv stiller skærpede krav til et bredere spektrum af sektorer og virksomheder for at beskytte mod cybertrusler og sikre modstandsdygtighed i kritisk infrastruktur.

I Danmark er lovforslaget netop sendt i høring, og man kan da også se, at cybersikkerhed er på radaren hos ledelsen i de danske virksomheder. Rapporten fra Norstat viser, at henholdsvis 70 procent (produktion) og 81 procent (finans) af de it-ansvarlige svarer nemlig, at ledelsen viser god interesse for genopretning af it-systemer ved cyberangreb.

- Tidligere blev cybersikkerhed betragtet som et område for 'IT-folk'. Derfor er det positivt, at ledelsen i højere grad har øje for området. Samtidig er det forretningsmæssigt nødvendigt, da kravene løbende skærpes og trusselniveauet bliver mere komplekst, siger Tina Esbech.

Undersøgelsen er gennemført af analysevirksomheden Norstat for Kyndryl. 42 IT-chefer og IT-sikkerhedschefer i finansielle virksomheder og 50 IT-chefer og IT-sikkerhedschefer i produktionsvirksomheder i Danmark blev interviewet. Alle de interviewede arbejdede i virksomheder med mere end 40 ansatte.

19/9 2024
Produktlinks
Find din leverandør:

Tilføj dit firma