GPV fortsætter på vækstsporet i 2023
Danske GPV, den næststørste EMS-virksomhed med hovedkontor i Europa, realiserede en rekordomsætning på 2,7 mia. kr. i 1. kvartal 2023.
GPV er kommet godt fra start i 2023 med ny rekord i både omsætning og resultat i 1. kvartal.
Omsætningen steg til 2,7 mia. kr., det højeste niveau nogensinde og næsten en tredobling i forhold til 1. kvartal 2022. Den primære forklaring på væksten er sammenlægningen med den schweiziske elektronikkoncern Enics, som blev gennemført med virkning fra den 3. oktober 2022.
- Vi indledte året med at fejre sammenlægningen, og alle vores 8.000 medarbejdere modtog en
forløber som planlagt. Vi vidste, at Enics og GPV ville være et godt match, og indtil videre er vores forventninger blevet opfyldt, som det ses af tallene for såvel 4. kvartal 2022 (omsætning på 2,6 mia. kr.) som 1. kvartal 2023. Vi er meget tilfredse med udviklingen, men vi er helt klar over, at der stadig er meget, der skal gøres i forhold til det fortsatte integrationsarbejde, arbejdet med at høste synergier osv., forklarer GPV’s administrerende direktør Bo Lybæk.
Han tilføjer, at der også er andre årsager til vækstrejsen:
- Igennem de seneste måneder har vi haft success med at få en række manglende komponenter fra leverandører og derved har det været muligt for os at levere mere til vores kunder end forventet.
Siden sammenlægningen har GPV investeret i kapacitetsudvidelser på en række fabrikker, bl.a. i
Estland, Slovakiet, Sverige og Finland. Det nye mekanikfabrik i Bangkok stod færdig i marts og er i fuld drift. Derudover skrider fabriksudvidelsen i Sri Lanka fremad, og overdragelsen er nu planlagt til 3. kvartal 2023.
GPV har 55 SMT-produktionslinjer i drift, som understøtter den højautomatiserede del af
elektronikproduktionen, og ifølge Bo Lybæk er kapacitetsovervejelser konstant på dagsordenen
hos GPV.
- GPV har 19 fabrikker i 13 lande, og vi er den næststørste EMS-koncern med hovedkontor i
Europa. Vi har en ambition om at realisere en omsætning på 10 mia. kr. i 2026. Målet er at opnå dette gennem organisk vækst og opkøb, og vi er allerede godt på vej,” siger han og fortsætter:
- Vi tvivler slet ikke på vores langsigtede potentiale. Vi oplever generelt en stigende efterspørgsel, og vi leverer en service, der skaber merværdi for vores kunder. Vi leverer mere værdi for og sammen med vores kunder.
Driftsresultatet (EBITDA) for 1. kvartal 2023 blev på 179 mio. kr. Det svarer til en pæn stigning i forhold til samme periode sidste år, og ifølge Bo Lybæk er det at sikre tilstrækkelig lønsomhed et væsentligt fokusområde i koncernen:
- Marginerne i vores industri er under pres på grund af de fortsat høje omkostninger til materialer, logistik, inflation m.v. Vi har et stærkt fokus på omkostningsstyring og høj kapacitetsudnyttelse, mens vi løbende arbejder på at styrke vores salgs-, leverandør- og driftsmæssige kvaliteter. Samtidig har vi i slutningen af februar lanceret en ny organisation, som træder i kraft i løbet af andet kvartal, påpeger han.
Et andet fokusområde, varelagrene, fik markant større betydning efter coronapandemien på grund af de store materiale- og logistikmæssige udfordringer, der opstod. I dag har GPV en
nettoarbejdskapital på 2,8 mia. kr., og nu, hvor materialesituationen letter, står varelagrene til at blive nedbragt. Ifølge Bo Lybæk er der dog fortsat mangel på en række elektronikkomponenter, og derfor spiller indkøb fortsat en væsentlig rolle for branchen.
Fortsat vækstforventninger på længere sigt
Efter udgangen af 1. kvartal øger GPV nu forventningen til årets omsætning. Der forventes nu en omsætning i størrelsesordenen 8,8-9,2 mia. kr. mod tidligere forventet 8,4-8,8 mia. kr. Stigningen i den forventede omsætning er primært baseret på de fortsatte udfordringer på de globale forsyningskæder, hvor omkostningerne til visse materialer er højere end forventet.
Forventningen til årets resultat fastholdes på et EBITDA i intervallet 590-640 mio. kr.
- Vi oplever fortsat stor efterspørgsel fra en række kunder, men sigtbarheden i 2. halvår 2023 ogind i 2024 er forholdsvis begrænset, slutter Bo Lybæk.