HW/SW-udvikling og EMS

 

GPV præsterer trods coronakrise CEO Bo Lybæk, GPV.

GPV præsterer trods coronakrise

Den danske elektronikgigant GPV er kommet tilfredsstillende gennem 1. kvartal 2020 trods den verdensomspændende coronakrise. Sammenlignet med samme kvartal sidste år viser toplinjen en svag tilbagegang, mens bundlinjen omvendt er steget marginalt.

Danmarks største elektronikproducent GPV, der er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co. i Aarhus, har foreløbig klaret sig godt igennem coronakrisen. Omsætningen i 1. kvartal 2020 blev 679 millioner kroner mod 718 millioner kroner i 1. kvartal sidste år. Det svarer til et fald på 6 procent. Til gengæld har indtjeningen (EBITDA) i samme periode vist en mindre stigning til 46 millioner kroner, og det er det bedste resultat for et 1. kvartal nogensinde:

- Da vi startede det nye år, var vi klar over, at 2020 ville tegne sig anderledes end de foregående år. Den globale økonomi har haft vækst i en lang årrække, og der var meget, der pegede på, at kurven var på vej til at knække. Det har den så sandelig også gjort, men af grunde, som vi ikke kendte omfanget af i starten af januar, siger CEO Bo Lybæk fra GPV og fortsætter:


- Efter 1. kvartal er vi blevet en del klogere på krisens omfang og dybde, og vi har foreløbig klaret os godt igennem første kapitel af krisen. Vi har fået taget en mindre top af omsætningen, men vi har blandt andet på grund af god omkostningsstyring bevaret en stabil bundlinje og et højt cash flow.

Coronakrisen kommer på et tidspunkt, hvor GPV fortsat høster synergieffekter efter opkøbet af den schweiziske elektronik- og kabelkonfektioneringsproducent CCS, der blev købt i slutningen af 2018. GPV har blandt andet opnået en betydelig forbedring af det frie cash flow på 90 millioner kroner i forhold til samme periode sidste år blandt andet som følge af den fortsatte reduktion af arbejdskapitalen fra 856 millioner kroner til 720 millioner kroner over de seneste 12 måneder.

Samtlige 13 fabrikker i grønt GPV har i dag 13 fabrikker i Danmark, Schweiz, Kina, Thailand, Sri Lanka, Slovakiet, Østrig Tyskland og Mexico. På alle fabrikker er der indført omfattende sikkerhedsforanstaltninger efter europæiske normer, så alle bl.a. kan holde to meters afstand.

I Kina har fabrikken været lukket ned som følge af coronasituationen i en stor del af februar og ind i marts, mens fabrikken i Schweiz, der ligger tæt på den italienske grænse, også kortvarigt har været ramt af krisen. I marts og april har fabrikken i Sri Lanka i en kortere periode været ramt af nedlukning, men aktuelt producerer alle fabrikker (i grønt).

GPV har siden februar 2020 haft et kriseberedskab, som tre gange om ugen har taget temperaturen på de 13 fabrikker. Et af de faste målepunkter har været antallet af medarbejdere, der har været smittet med Covid-19, og dette tal har indtil videre været 0 gennem hele krisen:

- Vi har fulgt situationen særdeles tæt og har sørget for grundig information både internt og eksternt. Alle vores kunder har ugentligt fået information med status for vores 13 fabrikker, og fabrikkerne i Kina, Schweiz og Sri Lanka har i perioder været markeret med enten gult eller rødt. I de seneste uger har alt glædeligvis lyst grønt, fortsætter Bo Lybæk.

Brancher er ramt forskelligt GPV leverer i dag produkter til en lang række forskellige brancher, og det har vist sig at være en stor fordel. Kunder indenfor transportsegmentet med særligt fokus på entreprenørmaskiner har været ramt hårdt af coronakrisen, mens GPVs kunder i medico-branchen har oplevet en markant vækst. I industrien, som er den største aftager af GPVs produkter, tegner sig et mere blandet billede, hvor nogle industrikoncerner klarer sig godt, mens andre er hårdere ramt:

- Vores kunder er i krisesammenhæng en pose blandede bolcher. Nogle har høje vækstrater og øger deres omsætning hos os, mens andre nærmest ligger helt stille. Her har vi selvsagt en fordel, fordi vi ikke har indstillet produktionen efter nogle få, store produktgrupper og kunder, men er agile og hurtigt kan omstille os efter de kunder, der oplever vækst som følge af krisen, konstaterer Bo Lybæk videre.

Han siger supplerende, at GPV har et godt overblik over aktivitetsniveauet i 2. og 3. kvartal, men situationen kan stadig hurtigt ændre sig, og det er endnu for tidligt at sige noget præcist om 4. kvartal og dermed om forventningen til hele 2020. Derfor er de hidtidige forventninger til hele året, der lød på en omsætning på 2,8 milliarder kroner og en indtjening (EBITDA) i intervallet 210-240 millioner kroner, foreløbig suspenderet:

- Vi har et fornuftigt overblik over coronakrisen, men det er for tidligt at sætte tal på den efterspørgselskrise, der venter forude. Men vi følger naturligvis situationen nøje og er klar til at reagere hurtigt og præcist, fortsætter han.

Råd til at tænke langsigtet

For GPV og ejeren Schouw & Co. (som i øvrigt ejer yderligere fem internationale virksomheder) er coronakrisen et bump på vejen, men ikke et bump, der forhindrer GPV i fortsat at have ambitiøse vækstmål på den længere bane.

Investeringer i at levere bedre produkter og bedre service i fremtiden fortsætter således ufortrødent, og aktuelt arbejder GPV på at implementere et nyt MES (Manufacturing Execution System) på tværs af alle fabrikker. MES vil bl.a. indebære en yderligere digitalisering af processer og styring af ressourcer, og GPV vil vinde store fordele ved en ensretning på tværs af alle produktionssites:

- Som EMS-partner for en række store globale OEM’er er vores væsentligste berettigelse at skabe vækst hos kunderne. Det kan vi først og fremmest gøre gennem yderligere digitalisering, og her har vi i forvejen været firstmovere inden for en lang række områder. Det har vi råd til fortsat at være, og det er netop det, der på lang sigt skal gøre, at vi kan vinde markedsandele og kunder i et marked, der vækster, pointerer Bo Lybæk.

GPV har i 2020 også prøvekørt forskellige videoløsninger, der letter samarbejdet med kunden under coronakrisen. Erfaringerne herfra er foreløbig så gode, at Bo Lybæk forventer, at en del af løsningerne bliver permanente:

- Der er ingen tvivl om, at coronasituationen også har været en øjenåbner i forhold til hurtig implementering af mere digitale samarbejdsformer. Det er positivt, og det er en læring, vi naturligvis skal gemme også på den anden side af krisen, slutter han.
11/5 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

AOI teknologi

Box Build & Retail Pack

Boxbuild

Cable-Harness

CE test

FAR rapport

Hardware udvikling

Inaktiv atmosfære

IoT

IPC-A-610

OE-Lite Linux

PCB layout

Produktdesign og –udvikling

SMD montage

SMT prototype linje

SMT volumen linje

Space elektronik

SPI teknologi

Totalløsninger

Udviklings Board

X-ray

Tilføj dit firma
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment