Konnektorer, elmech, passiv

 

New Space-succes for Harwins driftssikre 1,25 mm Gecko-stik

New Space-succes for Harwins driftssikre 1,25 mm Gecko-stik

Harwin's Gecko-stik benyttes med succes i nanoforskningssatellit, som netop er sat i drift.

Del artiklen på

Harwin's driftssikre Gecko-stik er en integreret del af en nanoforskningssatellit, som er kommet godt afsted og sendt ud i et lavt kredsløb omkring jorden (Low Orbit), og det er fortsat fuldt funktionsdygtigt, efter at delsystemerne er idriftsat.

Det USA-baserede kommercielle rumfartselskab Momentus har for nyligt meddelt, at alt kommercielt udstyr nu er sat i drift fra rumfartøjet Vigoride-6, der blev opsendt i april 2023 ombord på SpaceX-raketten Transporter-7. Udstyret omfatter blandt andet VIREO CubeSat, der er designet og fremstillet af den ungarnske rumfartsvirksomhed, C3S. Den unikke opsendelse betød blandt andet, at transportfartøjet tilbragte mere end en måned med at fastlægge det optimale kredsløb, før der uden problemer kunne eksperimenteres med observationer af jorden med hjælp fra den kunstige intelligens (AI) ombord.

Gecko-stikkene forbinder HEDVIG-udstyret (High-reliability Embedded Device for Visual Imaging Goals) (dvs. kameraerne) med den indbyggede controller til udstyret og AIOB-X-kernen (AI-On-Board eXperiment). C3S's teknikere valgte at bruge Gecko 1,25 mm stik fremfor Micro-D-stik med en tilsvarende facon, men med en lidt højere nominel værdi, hvilket var nødvendigt for at kunne oprette forbindelse mellem udgangene fra udstyret og controlleren.

Kameraerne tager billeder af jorden, og AIOB-X-kernen afvikler C3S's samarbejdspartners AI-kode med det formål at demonstrere teknologien bag fartøjets forhåndsudvælgelse af de fotos, der tages. Den identificerer de billeder, hvor jorden er skjult bag et skydække, og sletter dem, så der kun downloades de fotos, der indeholder nyttige oplysninger om jordens overflade. Det er med til at spare kostbar båndbredde i virksomhedens kommunikation mellem satellit og jord.

Takket være deres glasfyldte indkapslinger i termoplast vejer Gecko-stikkene meget mindre end de tilsvarende Micro-D, men isoleringsevnen er fortsat den samme. Eftersom en CubeSats-satellit typisk vejer mindre end 1,33 kg, lagde C3S's teknikere stor vægt på at sikre en lav vægt. I

Indkapslingerne kan holde til at blive udsat for de store temperaturudsving fra –65 °C til +150 °C, de udsættes for, og det er en anden afgørende faktor, idet satellitten i dens kredsløb veksler mellem at blive direkte eksponeret for solen og befinde sig i jordens skygge. En anden væsentlig faktor har været, at Gecko-stikkene har gode afgasningsegenskaber, hvilket er med til at sikre, at udstyrets optik holdes rent. I tilgift til dette er Gecko-stikkene yderst modstandsdygtige over for stød og vibrationer under opsendelsen takket være deres 4-benede beryllium-kobberkontakter.

Yderligere oplysninger om Harwins Gecko-stik, som er en del af virksomhedens HRI-udstyr, kan findes på: https://www.harwin.com/gecko

4/9 2023
Produktlinks
Find din leverandør:

Apparatteknik

Cirkulær miniture stik

Coaxial og triax stik

DIN41612

Enkelt kontakter

Fiberoptiske stik

Flat Flexible Cables

Heavy Duty stik

Kabler LCD/IPC

Kundespecifikke stik

Medico stik

Memory card

Microwave assemblies

Militære stik

Modulære stiksystemer

Multistik

Print konnekterer

Push-pull konnektorer

Robot stik

SIMkort

Switches

Terminal bloke

XLR/Neutrik

Tilføj dit firma

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder