Konnektorer, elmech, passiv

 

Nu bliver berøringssikker forbindelsesteknik 'orange'

Nu bliver berøringssikker forbindelsesteknik 'orange'

Jo højere spændingen bliver i udstyr til medico- og industrielektronik, desto større bliver også de tekniske udfordringer i designet. Ud over en kraftig visuel advarsel beskytter ODU Medi-Snap patienten og operatøren mod elektrisk stød.

I de typiske kliniske, medicinske miljøer er det foretrukne farvevalg 'hospitalshvid', hvilket traditionelt passer godt til æstetikken og hygiejnekravene i disse miljøer. Det gælder også for de konnektorer, som traditionelt bliver brugt inden for medico-elektronik.

Men når der i stigende grad bliver designet forbindelsesteknik til højspænding ind i apparaterne, kan potentielle risici minimeres ved at tænke signalværdi ind i designet. Et godt eksempel på det er ODU’s Medi-Snap high-voltage konnektorer, hvor højspændingen er understreget med en klar, orange farve – en farve, der viser operatøren, at der befinder sig høje spændinger i forbindelsesteknikken.

ODU’s Medi-Snap højvolts-konnektorer beskytter dog ikke kun brugerne visuelt. Der er i konnektorerne indbygget en række funktioner, som beskytter såvel brugere som udstyr under sammenkobling og adskillelse:

Tilbagetrukne kontakter

Jo højere spændinger, man arbejder med, desto vigtigere er det at undgå 'hot plugging', altså sammenkobling, hvor de spændingsførende, 'varme' pins i konnektorerne mates før nul eller jord.

Af den grund er kontaktrækkefølgen i ODU højvolt Medi-Snap forbindelsesteknik mekanisk udformet, så jord- og/eller stelforbindelsen bliver etableret, før de potentialbærende pins kobles sammen – et princip, som ODU kalder FMLB (first mate, last break). Desuden er det isolerende materiale i de nye højvolt-konnektorer udformet, så fysisk berøring af de spændingsførende pins og bøsninger er umulig. En meget vigtig detalje for sikkerheden.

Desuden er to kontakter i Medi-Snap 'tilbagetrukket'.De to signalkontakter - også kaldet 'sensing contacts' - er primært tilbagetrukket for at kunne indikere, at powerkontakterne er sikkert forbundne, så der nu kan sættes strøm på.

Det forhindrer utilsigtede in-rush strømme eller ukontrollerede matings af eksempelvis stærkt induktive eller kapacitive belastninger.

De orange konnektorer i ODU Medi-Snap high-voltage udgaven kan overføre op til 1.000VAC og 16A. Om ønsket kan ODU også levere de nye konnektorer med konfektionerede/monterede kabler.

Indbygget 2MOPP og 2MOOP

Medico-standarden IEC 60601-1 definerer to ‘Means of Protection’ mod elektriske stød, nemlig Means of Patient Protection (MOPP) og Means of Operator Protection (MOOP). For både MOPP (patientbeskyttelse) og MOOP (operatørbeskyttelse) gælder det, at udstyret skal have to mekanismer mod elektrisk stød indbygget for at leve op til kravene. Det kaldes 2MOPP og 2MOOP og betyder, at hvis én mekanisme fejler, tager en anden over.

En række af ODU Medi-Snap konnektorer har indbygget 2MOPP og 2MOOP. Hvis producenten anvender dem i sit elektromedicinske udstyr, lever det automatisk op til IEC 60601-1-standardens krav om berøringssikkerhed,

Tidligere har det været kutyme at inkorporere én beskyttelsesmekanisme i stikforbindelsen og en anden i strømforsyningen. Det betød, at producenter af elektromedicinsk udstyr skulle dokumentere, at både stikforbindelse og strømforsyning levede op til kravene.

ODU’s designere har optimeret isolationen i konnektorerne ved at øge sikkerhedsafstanden og krybeafstanden mellem kontakterne - ved at tilføje isolationskupler, -kraver og -ærmer til kontakterne. Stikforbindelserne er gjort mere kompakte ved at ODU har placeret kontakterne asymmetrisk. Det giver en større afstand mellem kontakter med høj spænding og mindre afstand mellem kontakter med lav spænding.

Læs mere i ODU Medi-Snap kataloget

3/6 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

Apparatteknik

Cirkulær miniture stik

Coaxial og triax stik

DIN41612

Enkelt kontakter

Fiberoptiske stik

Flat Flexible Cables

Heavy Duty stik

Kabler LCD/IPC

Kundespecifikke stik

Medico stik

Memory card

Microwave assemblies

Militære stik

Modulære stiksystemer

Multistik

Print konnekterer

Push-pull konnektorer

Robot stik

SIMkort

Switches

Terminal bloke

XLR/Neutrik

Tilføj dit firma