PCB og designværktøjer

 

Fremtidens printede elektronik trykkes på folie med biobaseret lim og blæk

Fremtidens printede elektronik trykkes på folie med biobaseret lim og blæk

Nu får virksomheder gennem det såkaldte BIOMAC projekt, hvor Teknologisk Institut er blandt deltagerne, adgang til ekspertise og pilotfaciliteter på tværs af Europa, som kan revolutionere den cirkulære økonomi i fremstillingsindustrien.

Biobaseret plast skal erstatte plast fra fossile kilder. For at sætte skub i udviklingen har 33 europæiske virksomheder, vidensinstitutter og universiteter allieret sig med det overordnede mål at bane vejen for en cirkulær fremstillingsindustri.

Teknologisk Institut er en af partnerne i projektet, der nu er nået så langt, at virksomheder inviteres til at deltage i udviklingen af fremtidens biobaserede plast og biobaseret printet elektronik.

– I BIOMAC-projektet udvikler partnerne nye biobaserede polymermaterialer baseret på nanoteknologi. På Teknologisk Institut hjælper vi virksomheder med at udnytte potentialet af printet elektronik. Her kan vi bruge de nye materialer i strækbare folier, som vi kan printe elektronikken på. Det gør det fx muligt at integrere sensorer i et sleeve, der måler muskelaktivitet for at forebygge kontorskader, forklarer Zachary Davis, sektionslede

r på Teknologisk Institut.

Wearables i cirkulære kredsløb

Inden for printet elektronik vil partnerskabet også udvikle biobaseret lim og blæk baseret på nanokobber og nanosølv. Med de nye materialer kan Teknologisk Institut facilitere industriens innovation inden for wearables og smart products med fokus på cirkulær økonomi og grøn omstilling.

– Der er næsten ingen grænser for potentialet for printet elektronik: Fra sportstøj, der giver feedback om din performance til sensorer, der holder øje med diabetespatienters blodsukkerniveau. Eller pakkesporing, der ud over position også kan måle fugtighed, temperatur og rystelser. Derfor er der også mange gevinster at hente for både virksomheder og samfundet, når vi er klar med cirkulære løsninger inden for området, siger Zachary Davis.

Færre barrierer bringer biobaseret polymer på markedet

Printet elektronik er ét ud af fem fokusområder i BIOMAC. Hvert område har pilotlinjer i projektet, hvor eksperter på tværs af Europa udvikler de nye biobaserede materialer. De andre fire områder er: bilindustrien, landbruget, byggeri og fødevareemballage.

– Med BIOMAC vil vi reducere de eksisterende barrierer for at bringe biobaserede polymerer og nanomaterialer på markedet. Projektet skal desuden understøtte den europæiske bioøkonomi, fortæller Zachary Davis.

Pilotfaciliteter åbner for virksomheder

BIOMAC startede i 2022. Partnerne er nu nået så langt i projektet, at de kan invitere virksomheder til atbenytte deres pilotfaciliteter. Ved at stille partnernes ekspertise og udstyrtil rådighed vil BIOMAC øge virksomhedernes technology readiness level markant.På den måde er vejen til at få et biobaseret polymerprodukt på markedet kortere.

– Vores pilotfaciliteter egner sig især til SMV’er, der arbejder med biobaseret polymer og nanomaterialer. Virksomhederne får adgang til et helt økosystem. Netværket af partnere kan først og fremmest hjælpe med opskalering af biomaterialekoncepter gennem pilotlinjerne. Herefter vurderer vi regulering, sikkerhed, bæredygtighed, cirkularitet og markedspotentiale i forhold til det enkelte produkt, afslutter Zachary James Davis.

Interesserede virksomheder kan læse mere og tilmelde sig på: https://www.biomac-oitb.eu/en/static/open-call

23/3 2023
Produktlinks
Find din leverandør:

Flex og Rigid-Flex

PCB layout

PCB, Aluminium

PCB, HDI

PCB, RIGID-SOFT

PCB, Stenciler og rammer

PCB, Vridningselement

Printkort

RIGID

Tilføj dit firma

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder