Power, strømforsyning, EMC/ESD

 

AI-udvikling skaber massive udfordringer for datacentreSøren Juul Schrøder, Country Sales Director for Secure Power Division hos Schneider Electric.

AI-udvikling skaber massive udfordringer for datacentre

AI bidrager konstant til større mængder data, der skal håndteres i datacentre. Schneider Electric lancerer nu en helt ny guide målrettet datacentre, der hjælper med at håndtere dataforbruget fra kunstig intelligens (AI) mest energieffektivt.

Del artiklen på

I Danmark findes 65 større datacentre, og hver især administrerer varierende datatyper for både private virksomheder og den offentlige sektor. En fælles udfordring for dem alle er, at mængden af data, der involverer kunstig intelligens (AI), stiger betragteligt – og det skaber massive udfordringer.

Eksempler på den øgede mængde af data fra kunstig intelligens, der skal håndteres, er AI-applikationer som chatbots, der kommunikerer med borgere, billedgenkendelse i sundhedssektoren samt brug af AI til optimering af privatbilisme og kollektiv trafik i storbyer.

Selvom AI-applikationerne gør det lettere at være borger og forbruger, stiller den større brug af kunstig intelligens flere krav til, både hvordan datacentrene håndterer den øgede mængde data, men også hvordan de rent fysisk indrettes. Det skyldes, at data fra AI kræver et relativt stort strømforbrug, og tendensen går kun én vej. Frem mod 2028 forventes AI at øge energibehovet i datacentre med 26-36 procent. Den stigende efterspørgsel efter energi relateret til brug af AI er en betydelig klimabelastning, der kræver handling.

Men der er håb forude for datacentrene.

For nu lancerer energioptimeringsspecialisten Schneider Electric en helt ny guide målrettet datacentre, der søger at imødekomme den voksende AI-drevne databelastning mest energieffektivt. Med udbredelsen af AI i både den offentlige og private sektor er det altafgørende at finde de rigtige måder til at optimere datacenterinfrastrukturen, så de kan håndtere de unikke krav, AI stiller.

Schneider Electrics guide kommer med konkrete anbefalinger og best practices, der adresserer flere vigtige aspekter. Vejledningen foreslår en overgang fra luftkøling til væskekøling som en løsning til at håndtere AI’s øgede strømforbrug og termiske udfordringer.

Derudover indeholder guiden anbefalinger til brugen af energieffektive hardwareløsninger, herunder strøm- og kølesystemer med høj effektivitet, samt udnyttelsen af vedvarende energikilder for at reducere driftsomkostninger og begrænse CO2-udledningen. Også anvendelsen af softwareløsninger som datacenterinfrastrukturstyring (DCIM), strømstyringssystem (EPMS) og bygningsstyringssystem (BMS) til at skabe digitale tvillinger af datacenteret, bør indtænkes i datacentrenes strategi.

- Da kunstig intelligens konstant udvikler sig og hele tiden bliver en større del af vores hverdag og arbejdsliv, stiller det store krav til, hvordan datacentre håndterer den øgede mængde af data og til hvordan man varetager centerets drift bedst muligt ud fra et klima- og energimæssigt perspektiv. Med guiden ønsker vi hos Schneider Electric at gøre et af de mest energitunge områder mere energieffektivt, og derigennem fremme den grønne omstilling, siger Søren Juul Schrøder, Country Sales Director for Secure Power Division hos Schneider Electric.

Guiden kan anvendes af både eksisterende datacentre, men også af dem, der bliver opført i de kommende år.

Læs mere om Schneider Electrics guide og whitepaper i sin helhed her.

15/11 2023