Power, strømforsyning, EMC/ESD

 

Dansk projekt baner vejen for mere effektive opladere

Dansk projekt baner vejen for mere effektive opladere

Den danske virksomhed Nordic Power Converters og DTU Elektro står bag teknik, der gør det muligt at reducere strømforbruget i opladere til pc'er, mobiltelefoner og andre apparater markant.

Et samarbejde mellem den danske virksomhed Nordic Power Converters, NPC, og DTU Elektros eksperter i energieffektivisering af elektriske systemer er resulteret i en ny teknik og metode, der ser ud til at kunne reducere strømforbruget i en oplader markant.

Virksomheden NPC producerer i øjeblikket markedets mest effektive strømforsyninger med høj switchfrekvens til anvendelse i LED-belysning. Virksomheden er dog opmærksom på, at det er nødvendigt at videreudvikle deres produkt.


- Kravene til både en mindre størrelse og et lavere energiforbrug i strømforsyninger bliver kun større i fremtiden. Hvis vores produkter skal være konkurrencedygtige om et par år, skal de derfor udvikles yderligere, siger Mickey Madsen, direktør i NPC.

Det er ikke mindst relevant, fordi virksomheden overvejer at udbrede deres teknologi til andre typer strømforsyninger end dem, der anvendes til LED-belysning.

- Kravene til både en mindre størrelse og et lavere energiforbrug i strømforsyninger bliver kun større i fremtiden. Hvis vores produkter skal være konkurrence-dygtige om et par år, skal de derfor udvikles yderligere, fremhæver han.
 
Mindre, lettere og mere effektive

NPC henvendte sig derfor til DTU Elektro, der i mange år arbejdet på at gøre strømforsyninger både mindre, lettere og mere effektive, så strømforbruget kan mindskes. I et fælles projekt mellem de to parter blev Jens Christian Hertel ansat i en treårig ph.d.-stilling til at forske i, hvordan man kunne videreudvikle strømforsyningen.

Populært sagt har Jens Christian Hertel set på den del af strømforsyningen, der bliver varm under anvendelsen og dermed mister energi. Her har han udviklet en hel ny metode, der erstatter de eksisterende passive halvledere, dioder, som er meget ineffektive, med transistorer, særligt GaN transistorer. Transistorer er en aktiv løsning, der ikke på samme måde taber effekt.

- Ved at anvende tidsbaserede kontrolkredsløb samt transistorer i udgangen af ensretteren i den resonante strømforsyning er det lykkes at forbedre dens effektivitet med et par procentpoint ligesom jeg har kunnet sænke temperaturen i halvlederne med mindst 15 grader, siger Jens Christian Hertel.

Klar til at blive kommercialiseret

Samtidig fremhæver Jens Christian Hertel det mest lovende ved hans nye metode. Nemlig at det hele rent fysisk kan fremstilles på en standard halvlederproces-linje. 

Mickey Madsen fra NPC er da heller ikke i tvivl om, at det kan blive interessant for virksomheden.

- Jens Christian Hertels arbejde med at anvende aktive komponenter i stedet for passive er en ny måde at løse opgaven på, som vi ikke selv ville være kommet på. Det ser meget lovende ud, så vi håber at kunne fortsætte samarbejdet med DTU og nå skridtet videre, så metoden kan modnes og blive klar til at anvendes kommercielt” siger Mickey Madsen.
3/2 2020
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic