Power, strømforsyning, EMC/ESD

 

Ny indendørs solcelleteknologi udfordrer AA-batterier

Ny indendørs solcelleteknologi udfordrer AA-batterier

Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der i mange sammenhænge kan overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier.

Del artiklen på

Forskere på Syddansk Universitet har udviklet en slags indendørs solceller, som kan gøre små batterier som AAA og AA overflødige. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.

- Vores indendørs solcelleteknologi repræsenterer et skift i, hvordan vi tænker om energiforsyning i vores hjem. Det er som at have et lille solpanel indendørs, der konstant omdanner lys til elektricitet, og det kan revolutionere måden, hvorpå vi driver vores hverdagsteknologi, påpeger Bhushan Patil, der er forskeren bag teknologien.

De nye solceller er skabt med fokus på effektivitet, holdbarhed og æstetik, hvilket gør dem velegnede til at integrere i forskellige indendørs miljøer uden at forringe æstetikken eller funktionaliteten. Kort sagt, kan de antage, hvilken som helst form og størrelse og integreres eller klistres på hvad som helst.

- Du husker måske din lommeregner fra folkeskolen, der kørte på solceller? Princippet er det samme, bortset fra at organiske solceller er millimetertynde, bøjelige, gennemsigtige og derfor kan klistres på hvad som helst. Og det er pænt og nydeligt at se på. Allervigtigst, så er de produceret af miljøvenlige produkter, hvorfor de ikke ligesom batterier udgør et problem, når de skal bortskaffes. Solcellerne holder i minimum 10 år og ville kunne bruges masser af steder, hvor små batterier i dag er en nødvendighed, siger Bhushan Patil.

På jagt efter iværksætter

Den nye teknologi har fået navnet ’Unplugged’. Den har potentiale til at løse hverdagens små, men irriterende batteriproblemer, og på vej til fundamentalt at ændre, hvordan vi bruger og genererer energi i vores hjem. Så hvornår er den klar til markedet?

- Teknologien er udviklet, og vi har en prototype. På nuværende tidspunkt kan vi producere cirka 25 om dagen, men inden for et år er det meningen, at produktionen via rulle-til-rulle-teknologi kan spytte 5.000 ud om dagen. Lige nu mangler vi bare nogle iværksættertyper, der vil slutte sig til os, siger Bhushan Patil.

- Vi har allerede taget de første indledende skridt i forhold til en startup, og er egentlig tæt på at bringe produktet på markedet. Professor Morten Madsen, som leder forskningsenheden for solceller på SDU, og jeg er imidlertid drevet af vores passion for forskning og ikke af, hvordan man laver marketing eller driver en forretning. Derfor søger vi en med netop disse kompetencer, som kan sætte skub i de kommercielle aspekter af virksomheden. Derfor er det deres håb, at vi ved at udbrede nyheden om den nye teknologi vil kunne skabe interesse fra folk, der kunne tænke sig at hjælpe med at teknologien ud på markedet, fortsætter Bhushan Patil.

Forskeren og idemanden bag konceptet forklarer, at han ikke nødvendigvis er på jagt efter en investor. Det vigtigste er at finde én eller flere personer, der kan se potentialet og vil hjælpe med at få det på markedet.

- Vi har ideen, produktionsfaciliteterne og den tekniske viden, men mangler bare en entreprenør. 

18/3 2024

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder