Wireless, tele og data

 

Antennesammenslutning går til angreb på fiber-netværket

Fiberselskaberne og TDC sætter lighedstegn mellem fiber og hurtigt internet, men den fulde sandhed er mere nunaceret, mener Antennesammenslutningen af 2012.

Antennesammenslutningen af 2012, som repræsenterer en række antenneforeninger peger i en pressemeddelelse på, at antenne­for­e­ningernes kabler er lige så gode som fiber – og meget billigere.

Lidt teknik er nødvendig for at forstå argumentatation, fremhæver antennesammenslutninger: Coaxkabler, som har en kobberleder, kan levere lige så hurtigt internet som fiber. Op til 1.000 MBit/s (Gigabit). Heldigvis er langt de fleste husstande i Danmark allerede dækket af et net af coaxkabler. Det gælder alle de ca. 2,2 mill. eller godt 80 % af alle husstande, som allerede har coax til kabel-tv.


Disse coaxnet er allerede eller kan nemt blive opgraderet til at levere Gigabit internet. Det er altså ikke nødvendigt at nedgrave fiberkabel for at disse mange husstande kan få lynhurtigt internet. Det vil faktisk være spild af penge, for opgradering til Gigabit af coaxkabler kan gøres for ca. 2.500 kr. pr. husstand, mens nyt fibernet vil koste 15-20.000 kr. pr. husstand, pointeres det Når staten giver tilskud kommer pri­sen op over 30.000 kr. pr. husstand, viser Erhvervsstyrelsens opgørelser.

Coaxkabler må ikke forveksles med gammeldags kobberkabler, som bliver brugt til telefonforbindelser over fastnet. Kobberkabler bruges i dag også til internet af TDC og flere andre selskaber, som køber sig ind på TDC’s kobberkabler. De kan højst levere 20-50 MBit/s. 400.000 husstande får stadig internet på denne måde, men antallet er stadig faldende. Disse kobberkabler er – i modsætning til coaxkabler, der også har en kobber­leder – gammeldags teknologi.

Internet kan også fås trådløst med en mobiltelefon. Det kan dække manges behov, især når man er på farten. Og i de kommende år vil 5G mobiltelefoni give nye muligheder, fremhæves det af antennesammenslutningen.

Kapaciteten i 5G vil dog ikke kunne måle sig med kapaciteten i coax- eller fibernet. De begrænsninger, der i dag mærkes på 4G mobiltelefoni, viser sig tydeligt, når mange kobler sig på nettet samtidig. Kapaciteten fal­der dra­matisk. 5G er udviklet til også at håndtere de mange IoT-enheder (Internet of Things) som industri, virksomheder og sundheds­væsenet vil bruge fremover. Derfor vil der de næste år være et voldsomt stigende forbrug af 5G til rigtig mange enheder ud over de typer enheder, der i dag gør brug af 4G.

Internet på coaxkabler eller fiber vil derfor også fremover være den foretrukne internetform, når man er hjemme.

Regeringens og Folketingets officielle anbefaling er i dag stadig, at 100 MBits/s er nok til næsten alle. Kun få private husstande har brug for højere internethastigheder. Gigabit vil dog fremover blive efterspurgt af en række husstande, når flow-tv bliver erstattet af streaming.

Prisen for en forbindelse via coaxkabel vil med sikkerhed være meget konkurrencedygtig de næste 5 - 6 år. Om forventeligt 7 år skal der måske igen ske en opgradering af coax-nettene til 1.800 Mhz. (aktuelt opgrade­res fra 862 Mhz til 1.218 Mhz). Men selv med en anslået ny opgraderingspris på 2.500 kr. pr. husstand, vil coax stadig være yderst konkurrencedygtigt i forhold til fiber.

Verden over og særligt i USA er der nedgravet så mange millioner kilometer coaxkabel, at det er helt sikkert, at der i mange år fremover vil blive forsket i nye teknologier til coaxnet, så deres kapacitet vil fortsat stige.

Selv om både fiberselskaberne og TDC nu tilbyder fibernet med gratis tilslutning, så check prisen nøje, understreger antennesammenslutningen. Ikke bare for i år, men de næste 5-10 år eller mere. Intet er gratis, og uanset at tilslutning nu tilbydes gratis, skal investeringen på 15-20.000 kr. pr. husstand betales senere, for ethvert selskab skal hente sine penge hjem igen. Og ethvert selskab, også et andelsejet fiberselskab, skal skaffe et overskud til sine aktionærer og ejere.

Antenneforeninger udmærker sig ved, at de kun skal tjene penge til at dække investeringer og vedligeholdel­se. De skal ikke levere overskud til kommercielle investorer. Derfor kan de fleste antenneforeninger tilbyde fint og stabilt internet for 100-250 kr. pr. måned. Både i dag og om 5-10 år, påpeger antenneforeningen.

Antenneforeningerne bruger også fiber i vores netværk, men vi vil fortsat investere i vores coaxnet. For det betaler sig bedst.

Hvis alt internet i Danmark skulle leveres gennem fiber, vil det tage 10-20 år at udbygge til alle. Der er ingen grund til at vente på det. Opgradering af coaxkabel kan gennemføres på få måneder – og meget billigere.

Så hvis du ønsker hurtigt og stabilt internet, så check med din antenneforening inden du lader dig lokke af gyldne tilbud fra fiberselskaberne eller TDC, som er gratis nu, men som koster mere i det lange løb, anbefaler antenneforeningen.

16/6 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

3G

Akkrediterede tests

Antenner

AVL

Bluetooth

GloNass

GPS

GRPS

ISM

LoRa

LTE

M2M

Microwave assemblies

RFID

SIGFOX

WiFi

ZigBee

Tilføj dit firma
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic