Wireless, tele og data

 

Danskere vil forbruge 200G mobildata om måneden om fem år

Danskere vil forbruge 200G mobildata om måneden om fem år

Rapport fra Ericsson ConsumerLab, der er baseret på en af de største markedsundersøgelser nogensinde, vurderer, at mobildataforbruget på få år vil stige med en faktor 10-14 i i forhold til i dag.

Fremtidens 5G-supernetværk rulles snart ud i Danmark, hvilket vil bane vejen for nye digitale tjenester, indhold og 5G-enheder, der tilsammen kan få vores mobildataforbrug til at stige med 10-14 gange i forhold til i dag.

Et gennemsnitligt forbrug på 200 GB om måneden kan allerede være en realitet om blot fem år. Det kan man bl.a. læse i en ny rapport fra Ericsson ConsumerLab, der har spurgt ind til forbrugernes samt eksperters forventninger til det kommende 5G-netværk og fremtidens digitale muligheder.


5G svarer til da elektriciteten blev indført

Ifølge eksperter kan 5G-netværket, der potentielt er op til 1.000 gange så hurtigt som det nuværende 4G-netværk, få en kolossal betydning for danskernes liv - akkurat som elektriciteten fik:

- Det er svært at forudsige alle de ændringer, som 5G-netværket vil have på danskernes liv. Men undersøgelsen fortæller os, at der allerede er en stor efterspørgsel på 5G-tjenester blandt forbrugerne, forklarer Jasmeet Sethi, der er chef for Ericsson ConsumerLab, og fortsætter:

- Nye digitale løsninger og enheder vil opstå, og de vil få stor indflydelse på vores hverdag, på vores arbejde og sociale liv samt mobilitet. 5G vil medføre ændringer i samfundet, der kan sammenlignes med indførelsen af elektricitet og internettet, og vi forventer, at forbrugernes mobildatabrug stiger med 10-14 gange sammenlignet med i dag. 

Seks toneangivende forventninger til 5G-netværket

Med en repræsentation på knap en mia. mennesker globalt, er rapporten fra Ericsson ConsumerLab en af de største forbrugerundersøgelser nogensinde. Blandt de mest relevante forventninger, som forbrugerne har til den nærmeste fremtid kan fremhævs:

1. 200 GB mobildataforbrug om måneden

Det gennemsnitlige globale mobildataforbrug var i 2018 5,6 GB om måneden. Halvdelen af alle adspurgte forbrugere forventer, at deres mobildataforbrug stiger markant med 5G-netværket. Eksperter fra Ericsson anslår, at vores forbrug kan stige med hele 10-14 gange fra i dag. I teknologiparate lande som Danmark er det ikke usandsynligt, at vi bruger 200 GB mobildata om måneden i 2024. Specielt 360-graders video herunder VR (virtual reality) og AR (augmented reality) samt video i 4K vil øge dataforbruget.

2. Smartphonen, som vi kender den, vil langsomt dø

Fire ud af ti respondenter forventer, at 5G-netværket vil bane vejen for nye enheder med foldbare skærme, holografisk projektion samt 360-graders kamera. Hver fjerde regner med, at man kan føle tekstur på fremtidens skærme. Halvdelen af forbrugerne er enige om, at smartphonen stadig eksisterer om fem år, men vi vil samtidig alle bære AR-briller.

3. YouTube og Netflix streames i 4K på mobilen

60 pct. af vores mobildataforbrug bruges i dag på konsumering af video. Med 5G kan vi se frem til mere fordybende videooplevelser, og forbrugerne regner derfor med, at det samlede videoforbrug vil stige med tre timer om ugen fra 6,5 til 9 timer inden for de næste fem år. Heraf vil VR/AR-videoer udgøre en times forbrug. 50 pct. af respondenterne mener samtidig, at de vil se YouTube og Netflix i 4K samt hente HD-indhold ned på mobilen, fordi det kan downloades på blot få sekunder.

4. Slut med edge-forbindelse på festivaler og i storbyer

Ifølge fire ud af ti forbrugere lever 4G ikke op til forventningerne til hastighed og konsistens. Globalt svarer 43 pct. at de oplever flest problemer med 4G-netværket i storbyer og andre tætbefolkede områder som fx på festivaler, hvor mange bruger mobildata samtidig. Udrulningen af 5G kan løse disse kapacitetsbegrænsninger inden for den nærmeste fremtid takket være en langt større båndbredde.

5. 5G bliver lige så vigtig som hestekræfter

5G-netværket kan være nøglen til smartere mobilitet herunder selvkørende biler. Fire ud af ti forbrugere er enige om, at 5G-forbindelse indbygget i bilen vil være lige så vigtig som bilens brændstofeffektivitet og motorkræfter inden for fem år.

6. Forbrugerne er villige til at betale ekstra for 5G

Ifølge rapporten er smartphonebrugere villige til at betale 20 pct. mere for et 5G-abonnement, mens særligt teknologiparate 'early adopters' vil betale helt op til 32 pct. mere for et 5G-abonnement.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelse fra Ericsson ConsumerLab er baseret på 35.000 interviews med smartphonebrugere i alderen 15 til 69 år, udført på tværs af 22 forskellige lande. Respondenternes holdninger er repræsentative for næsten en mia. mennesker.

Branchens forventninger til 5G-netværket og dets muligheder er ligeledes repræsenteret via 22 ekspertinterviews herunder med akademikere, ledere inden for teleoperatører, producenter af mobiltilbehør, start-ups og tænketanke.23/5 2019
Produktlinks
Find din leverandør:

3G

Akkrediterede tests

Antenner

AVL

Bluetooth

GloNass

GPS

GRPS

ISM

LoRa

LTE

M2M

Microwave assemblies

RFID

SIGFOX

WiFi

ZigBee

Tilføj dit firma
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr