Wireless, tele og data

 

Telenor satser på NB-IoT, LTE-M og eSIM

Telenor satser på NB-IoT, LTE-M og eSIM

Telenor udruller i 2018 to nye landsdækkende IoT-teknologier, NB-IoT og LTE-M, og der kommer også yderligere fokus på eSIM.

Vi kommer til at opleve en ren ’eksplosion’ af IoT-forbundne enheder i de kommende år, og introduktionen af nye langtrækkende low-power trådløse netværkoncepter er med til at understøtter den udvikling.

Telenor har netop annonceret, at de i løbet af 2018 vil udrulle de to komplementerende trådløse IoT-teknologier, Narrow Band IoT (NB-IoT), der særdeles velegnet til at overføre data til og fra stationære enheder, samt LTE-M, der ideel til brug i enheder, der er i bevægelse – som f.eks. sporingsudstyr i biler.

Der er tale om licenserede teknologier, og det betyder, at kunderne er sikret en langt højere sikkerhed og stabil forbindelse, da Telenor monitorerer og tilpasser trafikken i netværket, fremhæver teleoperatøren.

- Da teknologierne kan noget forskelligt, har vi valgt at udrulle begge teknologier i Telenors netværk for at sikre, at kunderne får det optimale udbytte ud af deres IoT-tjenester og produkter. Vi får rigtig positive meldinger fra vores radioingeniører, der i øjeblikket tester både funktionaliteten af LTE-M og NB-IOT på forskellige enheder, i samarbejde med vores store erhvervskunder - alt sammen for at sikre, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, siger Peter Ditlev Nødbak, der er udviklingsdirektør i Telenor.

LTE-M testes allerede i selve netværket i dag, og udrulningen af begge teknologier vil ske løbende i 2018 over hele landet.

Nye muligheder med eSIM

eSIM er et elektronisk SIM-kort, der gør, at du ikke længere behøver at installere et fysisk SIM-kort i fx din mobil. Når SIM-kortet ikke længere er en fysisk størrelse, så slipper du for problemer med vedligeholdelse, tilpasning af størrelse - plus, det bliver langt nemmere at konfigurerer SIM-kortet.

- Det høje fokus på IoT-løsninger vil resultere i nogle teknologiske kvantespring. En af de komponenter, der for alvor vil løfte kundeoplevelserne på både mobiltelefoner og IoT-enhederne, er det indbyggede SIM-kort (eSIM), der kobler enheder og sensorer til internettet, bliver indlejret i din mobiltelefon eller i din IoT-enhed. I de kommende år vil vi se, at flere enheder og mobiltelefoner får indbygget eSIM i selve produktionen, og de bliver derfor uafhængige af et traditionelt fysisk SIM-kort, siger Peter Ditlev Nødbak.

Telenor blev som det første mobilteleselskab i verden sikkerhedsgodkendt til at installere eSIM-platforme, og implementeringen af eSIM-platformen sker sideløbende med udrulningen af IOT-teknologierne, så Telenor er klar med begge dele i løbet af 2018.

Ligesom det er med alt ny teknologi, så sker det ikke fra den ene dag til den anden. Det fysiske SIM-kort, som vi kender fra i dag, forsvinder ikke indenfor den nærmeste fremtid. Både fysiske SIM-kort og eSIM forventes at kunne benyttes så længe, der er behov for det, understreger Telenor.

8/5 2018
  • Texim

    Texim

    Focus Suppliers Nordic