Wireless, tele og data

 

Test af dansk kvante-nøglefordelingsteknologi i nyt europæisk projekt

Test af dansk kvante-nøglefordelingsteknologi i nyt europæisk projekt

DTU forskere har udviklet en prototype på et kvantenøglefordelingssystem, der nu skal testes i et realistisk fibernetværk.

Et nyt stort europæisk projekt, OPENQKD, der netop er blevet lanceret, vil  etablere infrastrukturer til test af kvantekryptografiteknologier i flere europæiske lande. Målet er at booste udviklingen af nye sikre kommunikationsteknologier og dermed fremtidssikre den kritiske datainfrastruktur i eksempelvis sundhedssektoren, elektricitetsforsyning og til myndighedskommunikation.

Det sker ved at benytte Quantum Key Distribution (QKD), på dansk kvantenøglefordeling, der til dato er den eneste beviseligt sikre metode til at generere og fordele krypteringsnøgler mellem to parter og dermed etablere en sikret kommunikationskanal til overførsel af fortrolige data.


Sikkerheden er ikke blot funderet på matematisk kompleksitet men på grundlæggende principper i kvantefysikken. Håbet er, at OPENQKD kan bringe teknologien bag kvantekryptografi til et niveau, hvor det kan introduceres på markedet og skabe fundamentet for næste generation af sikker kommunikationsteknologi.

Dansk udvikling interessant for erhvervslivet

Som en del af OPENQKD projektet får forskere på DTU Fysik og Fotonik  mulighed for at teste deres første prototype på et kvantenøglefordelingssystem. Prototypen er indtil videre implementeret på en isoleret lyslederforbindelse, en såkaldt sort fiber, dedikeret til formålet og systemet er udviklet af forskerne i Qubiz-centret, som er oprettet med støtte fra Innovationsfonden.

- I OPENQKD får vi mulighed for at teste vores laboratoriesystem i et af de fiber testmiljøer, der bliver oprettet. Det vil give os værdifulde input til at videreudvikle vores system yderligere. Vores næste mål er at udvikle et komplet autonomt QKD system, der er klart til anvendelse hos de endelige aftagere og dermed attraktivt for det danske erhvervsliv. Dette kræver dog signifikante nye investeringer, som vi håber at kunne rejse hurtigst muligt, siger Tobias Gehring, DTU Fysik.

OPENQKD projektet varer de næste tre år. Det er et konsortium med 38 partnere fra 13 europæiske lande, universiteter, virksomheder og organisationer.

Se mere her.

2/9 2019
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment