Wireless, tele og data

 

Transatlantisk fiberkabel kan bane vej for dansk digitalt boom

Det paneuropæiske selskab NL-ix spår en eksplosion i dansk digital trafik, og har udvidet med to datacentre i Danmark efter det nyligt vedtagne fiberkabel fra USA til Danmark.

Europas største ‘interconnect exchange’, NL-ix, der er et europæisk netværk af internet-trafikknudepunkter, udvider nu med to datacentre tæt ved København. Det sker, fordi NL-ix ser et gryende digitalt væksteventyr i Danmark.

Årsagerne er vedtagelsen af det transatlantiske kabel ‘Havfruen’ fra New Jersey til Esbjerg, et kabel fra Dublin til Danmark, Energinets fiberkabel fra Holland til Esbjerg, samt de seneste års milliardinvesteringer i datacentre fra blandt andet Apple og Facebook samt Googles opkøb af to store landområder, hvor de måske vil bygge datacentre.


- Vi satser på Danmark, fordi det er ved at blive et digitalt knudepunkt mellem Norden, Centraleuropa, USA og Storbritannien, og der vil komme en bølge af IP-vækst. Kombiner det med it-infrastruktur i verdensklasse, verdens højeste penetrationsrater for mobil, bredbånd og PC, et stærkt elnet, en veluddannet arbejdsstyrke og milliardinvesteringer fra tech-giganter, og man har opskriften på et attraktivt marked, siger Jan Hoogenboom, stifter og CEO i NL-ix.

Telenor kan selv dirigere trafikken i Europa

Telenor lavede en aftale i efteråret 2017 om at bruge NL-ix’ netværk, og glæder sig over de mange muligheder for at skræddersy sine forbindelser. Det er nemlig muligt i et helt andet omfang end hos andre.

- Med NL-ix kan vi få forbindelse til datacentre og internet exchanges i hele Europa. Og i modsætning til andre leverandører, kan man til- og fravælge peering-servere, og derfor sørge for, at vores kunder har den bedste forbindelse til indhold, som er vigtigt for dem. Eller lukke en peer som sender DDoS-angreb, siger John Dahl Pedersen, der er Senior Network Specialist hos Telenor.

På landkortet med Invest in Denmark 

Udenrigsministeriets afdeling Invest in Denmark har i ca. otte år arbejdet for bedre forhold for tech-giganterne, og for at de skal investere i Danmark. De startede indsatsen i 2010 efter Google til manges overraskelse valgte at bygge et datacenter i Finland i en nedlagt papirmølle, og Facebook kort efter tæt ved polarcirklen. De glæder sig over at deres arbejde med at få tech-giganterne til at investere i Danmark, også har fået NL-ix til at øge aktiviteterne.

- Det er utrolig vigtigt for Danmark, at virksomheder som NL-ix kan forbinde vores internet-aktører, så de kan udveksle data hurtigt, omkostningseffektivt, klimavenligt og med så lav tidsforsinkelse som muligt. De er med til at gøre det endnu mere attraktivt at investere i Danmark, siger Kim Schultz, der er specialkonsulent i Invest in Denmark.

Han tør også godt håbe på et snarligt boom i den danske digitale økonomi.

- Kablerne giver mulighed for at drømme stort om at Danmark bliver et nordeuropæisk knudepunkt for internetrelateret forretning, siger Kim Schultz.

NL-ix samlede d. 1. februar alle danske internetudbydere på Tivoli Hotel, hvor de blandt andet har åbnet for gratis peering-porte for alle i et år. NL-ix forbinder pt. 85% af danske internetbrugere.
21/3 2018
  • Texim

    Texim

    Focus Suppliers Nordic