
Opdateret køleteknologi tager kampen op mod kolossalt AI-energiudfordring
Den stigende digitalisering og AI-bølgen presser danske datacentres energiforbrug og ydeevne til det yderste. Nu introducerer Lenovo 6. generation af Neptune vandkølingsteknologi, der reducerer energiforbruget med op til 40 procent.
I takt med at brugen af AI stiger, er HPC blevet en kernemotor i virksomheders digitale transformation, og det påvirker datacentres strømforbrug som aldrig før. Ifølge Energistyrelsen vil datacentre i 2030 stå for en femtedel af Danmarks samlede energiforbrug.
I forlængelse af Lenovos globale AI-ambition, der skal gøre AI-teknologi skalerbar og let tilgængelig for alle, er virksomheden nu klar med en ny generation af den energieffektive Neptune vandkølingsteknologi, der både fremmer virksomheders AI-accelereret transformation og sænke strømforbruget – uanset virksomhedens eller datacentrets størrelse.
- Vi står i dag i en situation, hvor vandkøling bør være det naturlige valg for alle datacentre. Når vi taler ydeevne, energieffektivitet og bedre udnyttelse af overskudsvarme, er fordelene ved vandkøling ikke til at overse. Lenovos 6. generation af Neptune vandkøling leverer nemlig et kølesystem, der både imødekommer nye krav, gør avanceret databehandling mulig og samtidig bruger mindre energi, siger Karl Hansen, nordisk salgschef for HPC & AI, Lenovo ISG.
Han peger på, at brugen og efterspørgslen af AI og højtydende computere kræver en markant omstilling i driften af datacentre, der i dag desværre er plaget af tunge og energikrævende kølesystemer. Og med de stigende krav til energiforbrug og ydeevne skal datacentre håndteres på en mere ansvarlig og mere klimavenlig måde.
En bæredygtig håndsrækning til fremtidens datacentre
Luftkøling har længe været standardvalget for danske datacentre. Men med det stigende dataforbrug og de krævende strømbehov fra supercomputere udfordrer det de traditionelle og energitunge kølemetoder.
Kort fortalt er luftkøling ikke en effektiv køleteknologi til at transportere de mængder varme, nutidens datacentre har behov for. Moderne datacentre benytter Graphics Processing Units (GPU) – processorer til deres AI-workloads. GPU´erne indeholder langt flere transistorer og kræver dermed op til 10 gange mere strøm end klassiske Central Processing Units (CPU).
Ifølge salgschef for HPC og AI i Lenovo, Karl Hansen, er der et hav af muligheder med vandkøling, men det kræver en ny tilgang til, hvordan datacentre bygges og drives på.
- Varmen er den helt store synder, og vil kun få endnu større betydning i fremtiden med det stigende brug af AI og HPC. Men hvis vi håndterer varmeproblemet anderledes, og begynder at se det som en ressource, er det med nye køleteknologier muligt at vende det til fordel i en lang række situationer, siger Karl Hansen, salgschef for HPC og AI i Lenovo Infrastructure Solutions Group.
Lenovos vandkølingsteknologi er baseret på mere end et årtis ekspertise og mere end 40 patenter inden for skalerbar supercomputing, og den har både ydeevne og bæredygtighed som omdrejningspunkt. Den nye generation af Lenovos Neptune vandkølingsteknologi er designet med bæredygtighed i fokus. Systemet benytter vand med temperaturer op til 45 grader, og undgår derfor at bruge ekstra energi på at afkøle vandet, inden det sendes gennem systemet.
Det giver mulighed for 100 procent varmeudledning, der efterfølgende kan overføres til andre faciliteter og genanvendes til fx opvarmning af svømmehaller, eller kobles op på det omkringliggende fjernvarmenetværk til gavn for lokalmiljøet. Det er med til at skabe en cirkulær proces med betydelige gevinster for klimaet og datacentres energieffektivitet.
Designet gør det muligt at hoppe med på bølgen
Lenovos 6. generation Neptune vandkølingsteknologi er designet til standard 19-tommer-racks, så alle virksomheder kan tage del i omstillingen. I det innovative kabinet vender serverne lodret, og skaber et kompakt, 100 procent væskekølet system, der kan rumme de mest kraftfulde supercomputere. Det giver mulighed for at køre 100 kW+ serverracks helt uden behov for strømkrævende blæsere, hvilket øger energieffektiviteten betydeligt, og gør det muligt for datacentrene at reducere strømforbruget med op til 40 procent.
Systemet kræver ingen større ombygninger eller specialiseret strømløsninger, hvilket betyder, at alle virksomheder nu har mulighed for at maksimere deres systemers ydeevne – uanset behov.