Sensorer og transducere

 

Danske iværksættere bygger trådløse sensorer ind i beton

Alexander Foss’ Industrifond hædrer firmaet Sensohive, der er dannet af fire studerende fra Syddansk og Københavns Universitet, og som står bag en trådløs sensor til monitorering af fugt- og styrkeudvikling igennem betonens tørre- og hærdeproces.

Beton er en milliardforretning og anvendes over hele verden. Men betonens størkningsproces er vanskelig at styre, og det kan betyde store tab for bygherrer og entreprenører. Det danske iværksætterfirmaet Sensohive har udviklet en trådløs sensor, der tillader kontinuerlig monitorering af fugt- og styrkeudvikling i beton.

- Alene i forbindelse med gulvbelægninger er der årligt et tab i Danmark på 150 mio. kr. på ødelagte gulvmaterialer på grund af for høj fugtighed i betonen, fortæller Casper Harlev, der står i spidsen for det fire mand store firma.


Alle er stadigvæk studerende ved Syddansk og Københavns Universitet, og de har foreløbigt for et år fået stillet lokale til rådighed i det nye inkubatormiljø SDU Cortex Lab i Odense, som er et samarbejde imellem Syddansk Universitet og Syddanske Forskerparker.

Casper Harlev fortæller, at det centrale i deres system er, at det giver entreprenøren mulighed for løbende at kontrollere f.eks. fugtigheden i betonen og dermed at styre byggeprocessen mere præcist. Der er tale om et system med sensorer indstøbt i betonen, og hvor disse sender data til en server, der kan foretage de nødvendige beregninger.
- Vi mener, at vi har skabt en konkurrencedygtig og teknisk stærk løsning, som der da også er stor interesse for inden for byggeriet. 

Alle fire, Casper Harlev, Tobias Ejersbo, Patrick Henry og Tim Larsen modtager den 16. november et legat fra Alexander Foss’ Industrifond på 52.500 kr. til færdiggørelse af de forskellige enheder til test.

- Sensohive’s trådløse sensor er et produkt, der ikke kun er interessant på et dansk marked, men et produkt der har et stort internationalt potentiale. Alene på det danske marked forventes et marked på op til 20 mio. kr., så det kan blive meget stort på europæisk plan, kommenterer formanden for Alexander Foss’ Industrifond, Flemming H. Tomdrup.

Systemet er udviklet som prototype, og nu er det vigtigt at få bevist, at det kan levere data i tilstrækkelig kvalitet og pålidelighed.
- Vi samarbejder med Teknologisk Institut med henblik med tiden at få det certificeret og dermed godkendt til dokumentation af støbning. Og vi har etableret et godt samarbejde med Per Aarsleff A/S, som er meget interesserede i at være med til at afprøve systemet, fortæller Casper Harlev.

Det betyder, at de fire iværksættere er klar til for alvor at teste betonføleren i begyndelsen af 2016, og forventningen er, at den vil være på markedet inden udgangen af 2016.

- Det er svært at få de gode ideer til at blive til stærk forretning. Nogle ideer savner det sidste proof-of-concept, og investorerne går sjældent ind, før de får tydelige beviser på den forretningsmæssige værdi, påpeger Flemming H. Tomdrup.

- Det er her, at Alexander Foss’ Industrifond ønsker at bidrage. Vi investerer ikke, men vi understøtter med vores legat, at iværksætterne kommer lettere igennem den krævende opstartsfase. Vi giver iværksætteren et solidt klap på skulderen og håber så, at han eller hun når i mål fra idé til forretning. 

I år uddeler Alexander Foss’ Industrifond fem legater til unge iværksættere. Alexander Foss’ Industrifond er oprettet i 1919 for at hædre Alexander Foss, som var en vigtig drivkraft i udviklingen af danske industrivirksomheder og –organisationer i begyndelsen af det 20. århundrede. Fonden uddeler hvert år legater til nogle af de bedste iværksætterprojekter i Danmark.
23/11 2015
Produktlinks
Find din leverandør:

Infrarød temperaturmåling

Strømmåling Rogowski tranducer

Tilføj dit firma