ICAPE Denmark A/S
Test banner
93.940 ton elektronikaffald gør danskerne til nogle af Europas største klimasyndere

93.940 ton elektronikaffald gør danskerne til nogle af Europas største klimasyndere

Med det nye CSRD-direktiv, der er trådt i januar 2025, står danske virksomheder over for markante krav til bæredygtighedsrapportering.

Danske virksomheder står i et presfelt mellem ambitiøse bæredygtighedsmål og hårde økonomiske realiteter. Samtidig adskiller Danmark sig negativt på et område: Med 93.940 ton elektronisk affald genereret er vi blandt dem i Europa, der producerer allermest e-affald per indbygger.

En væsentlig del af problemet skyldes de hyppige udskiftninger af it-udstyr – både for at opretholde effektiviteten og for at tiltrække og fastholde talent. Nu peger Lasse Garby, adm. direktør hos 3stepIT, på behovet for gulerod frem for pisk, hvis CSRD-direktivet skal blive en succes og ikke ende som som byrde som GDPR.

Med det nye CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive), der er trådt i kraft for store danske virksomheder i januar 2025, står danske virksomheder over for markante krav til bæredygtighedsrapportering. Ifølge Lasse Garby, administrerende direktør hos 3stepIT, er det nu afgørende, at virksomhederne ser direktivet som en strategisk mulighed frem for en administrativ byrde.

- Det nye CSRD-direktiv markerer et vigtigt skridt mod at gøre grøn og cirkulær IT til en need to have frem for en nice to have. Det er en yderst positiv udvikling, men ikke desto mindre risikerer vi, at direktivet ender med at blive en udfordring for mange danske virksomheder og den offentlige sektor, forklarer Lasse Garby.

Hos 3stepIT har man allerede mærket frustrationen blandt danske virksomheder, der oplever store udfordringer med at leve op til kravene i CSRD. En af de største barrierer er usikkerheden omkring, hvad direktivet egentlig kræver, særligt på IT-området, hvor dataindsamling og rapportering er komplekse processer.

- Især på IT-området mangler der klarhed om hvilke data, der skal rapporteres, og hvordan disse data skal indsamles. Mange efterspørger allerede nu detaljerede data som samlet vægt og CO2-udledning gennem udstyrets livscyklus, men disse oplysninger findes ofte kun som estimater. Det skaber yderligere usikkerhed, unødig frustration og hæmmer indsatsen, siger Lasse Garby.

For at imødekomme disse udfordringer opfordrer 3stepIT til, at myndighederne leverer klare og brugervenlige vejledninger, der kan hjælpe virksomhederne med at planlægge deres indsats og reducere de øgede omkostninger.

Gulerod frem for pisk

Selvom direktivet stiller klare krav til virksomhederne, understreger Lasse Garby vigtigheden af incitamenter for at sikre en succesfuld implementering.

- CSRD kan ikke alene baseres på krav og kontrol. Der er behov for incitamenter, der gør direktivet til en strategisk mulighed frem for en administrativ byrde. Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre til, at vi i Danmark overvejer, om vi skal indføre belønningssystemer som skattefradrag eller offentlig anerkendelse af virksomheder, der går forrest. Det kan være med til at drive reelle forandringer, siger han.

Derfor er der brug for et bedre samarbejde

Hos 3stepIT har man det seneste år arbejdet intensivt med at udvikle rådgivning og løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at skabe bedre overblik over deres IT-udstyr og ESG-data. Ifølge Lasse Garby er samarbejde nøglen til at udnytte de bæredygtige potentialer i CSRD.

- CSRD giver os en helt unik mulighed for at skabe reelle forandringer. Det skal vi udnytte. Men for at det kan ske i praksis, kræver det, at vi arbejder sammen – leverandører, virksomheder og myndigheder. Vi har alle et fælles ansvar for at sikre, at lovgivningen bliver en succes, og at den driver bæredygtig udvikling frem for blot at blive endnu et benspænd i erhvervslivets komplekse landskab, afslutter Lasse Garby. 

 

29/1 2025
  • Store ændringer hos STMicroelectronics

    Store ændringer hos STMicroelectronics

    branche-og-teknologi ›STMicroelectronics har netop præsenteret et omfattende omstrukturerings-program med fokus på firmaets globale produktions-infrastruktur, R&D-aktiviteter samt generelle koststruktur (in english).
  • Bosch og Arrow udbygger samarbejde i Europa

    Bosch og Arrow udbygger samarbejde i Europa

    branche-og-teknologi ›Arrow har indgået en europæisk dækkende distributionsaftale med Bosch om sidstnævntes program af MEMS-sensorer, ASICs og SiC chips med sigte på automotive og andre industrielle applikationer (in english).
  • 160 mio. kr. til dansk kvanteteknologisk virksomhed

    160 mio. kr. til dansk kvanteteknologisk virksomhed

    branche-og-teknologi ›Danske Sparrow Quantum - hvis kerneprodukt er kvantechippen Sparrow Core - er blevet tilført 160 millioner kroner med det mål at styrke Danmarks globale førerposition inden for kvanteteknologi
  • 'Nyetablerede' Onics fokuserer på avancerede white label platforme

    'Nyetablerede' Onics fokuserer på avancerede white label platforme

    branche-og-teknologi ›Danske Develco Products og norske Datek Smart Home lancerer nyt fælles 'brand' - Onics - der tilbyder white label produkter inden for bl.a. 'connected living' applikationer.
  • DigiKey præsenterer ny videoserie om 'sustainability'

    DigiKey præsenterer ny videoserie om 'sustainability'

    branche-og-teknologi ›DigiKey lancerer i samarbejde med Analog Devices en ny videoserie med fokus på økovenlige og grønne teknologier (in english).
  • IPC: Tariffer er ikke vejen frem

    branche-og-teknologi ›Den globale IPC-sammenslutning er ikke begejstrede for Trumps 'Liberation Day' initiativer med kraftigt forøgede toldsatser. Det er ikke måden at fremme amerikansk elektronikindustri på, fremhæver organisationen i en udtalelse (in english).
  • Audi etablerer returkoncept for genbrugsmaterialer fra udrangerede køretøjer

    Audi etablerer returkoncept for genbrugsmaterialer fra udrangerede køretøjer

    branche-og-teknologi ›Med et branche-unikt returkoncept sikrer Audi omkostningseffektiv forsyning af genbrugsråmaterialer og tager dermed et stort skridt mod at fremme den cirkulære økonomi i bilindustrien.
  • IoT er nøglen til en mere bæredygtig logistik-industri

    IoT er nøglen til en mere bæredygtig logistik-industri

    branche-og-teknologi ›Laurent Coussonnet fra Linxens beskriver, hvordan opkoblede IoT-teknologier får en absolut nøglerolle i forbindelse med logistik-industriens transformation i en mere bæredygtig retning (in english).