ICAPE Denmark A/S
Test banner
Nu åbner det danske chipkompetencecenterFoto: Dansk Industri

Nu åbner det danske chipkompetencecenter

Mandag den 3. februar indvies Danish Chips Competence Centre på DTU Nanolab med deltagelse af blandt andre uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Chipteknologi indgår som bekendt i alt fra forbrugerprodukter til udvikling af kvanteteknologi og kunstig intelligens. Behovet for avanceret forskning i chips og produktionskapacitet er derfor større end nogensinde. Danmarks nye chipkompetencecenter vil især give start-ups samt små og mellemstore virksomheder mulighed for at få direkte adgang til ekspertise, viden og højt specialiseret udstyr til chipdesign og -fabrikation.

Mandag åbnes der for faciliteterne, og fra Dansk Industris side sendes et stort tillykke til det nyoprettede center:

- Mikrochips er i dag helt afgørende for rigtig mange industrier. Derfor er vi særligt stolte over at have formået at samle de førende forskningsinstitutioner, herunder Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Nationale Metrologiinstitut (DFM) og DTU, i et samlet center, siger Lars Rasmussen, fagleder for elektronik og kvanteteknologi i DI Digital.

En vigtig opgave for dansk erhvervsliv

Kompetencecenterets primære opgave bliver at hæve vidensniveauet om halvledere i dansk erhvervsliv og reducere barriererne for at komme i gang med egenudviklede chips. Virksomheder vil kunne få adgang til viden om CMOS-design og nanofabrikation af chips, med specialisering i kvantematerialer og fremstilling af kvantechips.

- Med Det Danske Chipkompetencecenter har vi skabt en ramme, hvor danske virksomheder kan få viden om mikrochips. Centeret er afgørende for at styrke dansk og europæisk erhvervslivs globale konkurrenceevne og for at udvikle og producere chips til kommunikationsteknologier, høreapparater, sensorer og meget mere, siger Lars Rasmussen.

Der er afsat godt 57 mio. kr. til kompetencecenteret fra 2024 til 2027, og det vil blive placeret ved DTU Nanolab i Kgs. Lyngby.

Hvem er målgruppen?

Målgruppen for det danske chipkompetencecenter er små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med op til 250 ansatte. Kompetencecenteret henvender sig til virksomheder, der:

- Er nysgerrige på forretningsmulighederne i egenudviklede mikrochips
- Ønsker kompetenceløft af medarbejdere
- Søger rådgivning om aktiviteterne i EU Chips Act og finansieringsmuligheder for chip-startups

31/1 2025
  • Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    branche-og-teknologi ›I forhold til 2024 er søgningen til diplomingeniøruddannelsen steget med 7 procent, og fortsætter dermed fremgangen, og interessen for civilingeniøruddannelsen er steget med hele 11 procent i forhold til sidste år.
  • EU-initiativ skal lægge fundamentet for nye 'chiptalenter'

    branche-og-teknologi ›Den såkaldte 'European Chips Diversity Alliance (ECDA)' afholder 27. marts en event i Dublin, der skal belyse, hvordan man trækker nye resurser til chipindustrien (in english).
  • Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    branche-og-teknologi ›For at gøre processen fra udvikling til produktion så effektiv som muligt har udviklingshuset Develco investeret i en inhouse SMT montagemaskine til montage og produktion af prototyper. Konference i maj sætter fokus på området.
  • Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    branche-og-teknologi ›Danske virksomheder går glip af store forretningsmuligheder, fordi de endnu ikke udnytter potentialet i cirkulære forretningsmodeller. Det skal et nyt projekt nu ændre på.
  • Intel vælger ny CEO

    Intel vælger ny CEO

    branche-og-teknologi ›Intel har netop udnævnt Lip-Bu Tan som ny CEO. Han kommer med mange års erfaring inden for halvlederindustrien.
  • 'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    branche-og-teknologi ›Konference i slutningen af februar samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er og satte fokus på Danmarks problematiske position i 'førerfeltet' for produktion af elektronisk affald.
  • Mange virksomheder søger mod D-mærket

    Mange virksomheder søger mod D-mærket

    branche-og-teknologi ›Et stigende antal danske virksomheder søger mod D-mærket for at styrke it-sikkerheden og ansvarlig dataanvendelse. I alt er flere end 1800 virksomheder nu i en proces med D-mærket, og det tal vokser med tre nye virksomheder om dagen.
  • GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    branche-og-teknologi ›I forhold til rekordåret 2023 melder GPV som forventet om fald i både omsætning og indtjening i det netop offentliggjorte regnskab for 2024. Begrebet “Beyond EMS” præsenteres som et vigtigt strategisk nøglekoncept for GPV i de kommende år.