ICAPE Denmark A/S
Test banner
Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværkerProfessor Morten Madsen

Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker

Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm.

Forskere fra det EU-støttede CitySolar-projekt er klar med en ny teknologi, der kan forvandle almindelige vinduer til strømproducerende enheder uden at gå på kompromis med deres gennemsigtighed.

Med en effektivitet på 12,3% og en gennemsigtighed på 30% har holdet sat en verdensrekord for transparente solcelle-moduler. De gennemsigtige solceller fungerer ligesom forårsbøgens blade – de lader sollys passere, men høster samtidig energi fra solens stråler.
- Transparente solceller kan blive det næste store skridt inden for bygningsintegrerede energiløsninger, forklarer professor Morten Madsen fra Syddansk Universitet, der er en af nøgleforskerne bag projektet.

Transparente solceller er yderst attraktive, da de løser en række grundlæggende problemer: De fungerer både som almindelige vinduer, der lukker lys ind, og samtidig producerer de elektricitet. Denne dobbeltfunktion betyder, at bygninger kan generere energi uden at ofre arkitektoniske kvaliteter.

- De store glasfacader, moderne kontorbygninger har, kan dermed udnyttes til energiproduktion uden at kræve ekstra plads eller særlige konstruktioner, pointerer Morten Madsen.

Samtidig åbner teknologien op for, at energi produceres, hvor den bruges - I modsætning til fjerne solcelleparker producerer disse vinduer energi direkte hvor den forbruges, hvilket reducerer transmissionstab og behovet for omfattende ændringer i elnettet.
Problemet med modsatrettede kræfter løst

Indtil nu har problemet med gennemsigtige solceller været to modsatrettede kræfter: Effektivitet og gennemsigtighed. De gennemsigtige solcellevinduer har ikke været i stand til at absorbere nok energi til at generere tilstrækkelig elektricitet. Omvendt har de effektive vinduer ikke været gennemsigtige nok. Men det problem har CitySolar-projektet nu løst.
CitySolar-projektet har dermed potentiale til at forandre bygningssektoren, der står for omkring 40% af EU's energiforbrug.

- Vi bevæger os mod såkaldte næsten-nul eller nul-energibygninger, men med denne teknologi kan vi faktisk gå videre og skabe energiproducerende bygninger. Det er et enormt marked, forklarer Morten Madsen.

Billig løsning

Teknologien, der kombinerer to typer solceller – perovskite og organiske solceller – udnytter forskellige dele af lysspektret. Perovskite-delen absorberer nær-ultraviolet lys, mens den organiske del absorberer nær-infrarødt lys, hvilket efterlader det synlige lysspektrum relativt uberørt.

Kombinationen af organiske solceller og perovskite har den fordel, at de to typer kan justeres til at absorbere forskellige bølgelængder af solens stråler, forklarer Morten Madsen.

- Tandemsolcellen høster hovedsageligt energi fra solens infrarøde og ultraviolette stråler, men ikke det synlige lys, hvilket gør det muligt at sætte nye standarder for effektivitet i semi-transparente solcellevinduer.

Mineralet perovskit har vist sig ikke blot at være ultrabilligt, men også ekstremt effektivt, når det gælder om at omdanne solens stråler til elektricitet, også når det gælder den ultraviolette del af lysspektret. Også organiske solceller, der består af kulstofbaserede materialer i helt tynde plastiklag, er billige at fremstille.

- Der er dermed tale om en teknologi til en yderst fornuftig pris, siger Morten Madsen, der dog understreger, at den kommercielle udfordring primært ligger i at balancere pris, æstetik og effektivitet.

Selvom der kræves yderligere investeringer for at bringe teknologien til et kommercielt niveau, mener Morten Madsen, at teknologien har en lys fremtid.

- Vi er i dialog med folk i branchen om det næste skridt. Vi kan opskalere det, vi har, men har brug for forretningspartnere. Og så er der stadig forskningsmæssig forbedringer, vi kan opnå – i den sammenhæng, så et det dog vigtigt at tilføje, at vi ved, hvor udfordringer ligger og har en klar ide om, hvordan vi overkommer dem, forklarer han.

21/3 2025
  • Store ændringer hos STMicroelectronics

    Store ændringer hos STMicroelectronics

    branche-og-teknologi ›STMicroelectronics har netop præsenteret et omfattende omstrukturerings-program med fokus på firmaets globale produktions-infrastruktur, R&D-aktiviteter samt generelle koststruktur (in english).
  • Bosch og Arrow udbygger samarbejde i Europa

    Bosch og Arrow udbygger samarbejde i Europa

    branche-og-teknologi ›Arrow har indgået en europæisk dækkende distributionsaftale med Bosch om sidstnævntes program af MEMS-sensorer, ASICs og SiC chips med sigte på automotive og andre industrielle applikationer (in english).
  • 160 mio. kr. til dansk kvanteteknologisk virksomhed

    160 mio. kr. til dansk kvanteteknologisk virksomhed

    branche-og-teknologi ›Danske Sparrow Quantum - hvis kerneprodukt er kvantechippen Sparrow Core - er blevet tilført 160 millioner kroner med det mål at styrke Danmarks globale førerposition inden for kvanteteknologi
  • 'Nyetablerede' Onics fokuserer på avancerede white label platforme

    'Nyetablerede' Onics fokuserer på avancerede white label platforme

    branche-og-teknologi ›Danske Develco Products og norske Datek Smart Home lancerer nyt fælles 'brand' - Onics - der tilbyder white label produkter inden for bl.a. 'connected living' applikationer.
  • DigiKey præsenterer ny videoserie om 'sustainability'

    DigiKey præsenterer ny videoserie om 'sustainability'

    branche-og-teknologi ›DigiKey lancerer i samarbejde med Analog Devices en ny videoserie med fokus på økovenlige og grønne teknologier (in english).
  • IPC: Tariffer er ikke vejen frem

    branche-og-teknologi ›Den globale IPC-sammenslutning er ikke begejstrede for Trumps 'Liberation Day' initiativer med kraftigt forøgede toldsatser. Det er ikke måden at fremme amerikansk elektronikindustri på, fremhæver organisationen i en udtalelse (in english).
  • Audi etablerer returkoncept for genbrugsmaterialer fra udrangerede køretøjer

    Audi etablerer returkoncept for genbrugsmaterialer fra udrangerede køretøjer

    branche-og-teknologi ›Med et branche-unikt returkoncept sikrer Audi omkostningseffektiv forsyning af genbrugsråmaterialer og tager dermed et stort skridt mod at fremme den cirkulære økonomi i bilindustrien.
  • IoT er nøglen til en mere bæredygtig logistik-industri

    IoT er nøglen til en mere bæredygtig logistik-industri

    branche-og-teknologi ›Laurent Coussonnet fra Linxens beskriver, hvordan opkoblede IoT-teknologier får en absolut nøglerolle i forbindelse med logistik-industriens transformation i en mere bæredygtig retning (in english).