Elektroniske plastre skal hjælpe diabetes-patienter
Europæisk forskningsprojekt med deltagelse af danske In-JeT ApS og DELTA skal bane vejen for stram kontrol af blodsukkeret hos patienter med diabetes.
Del artiklen påStram kontrol af blodsukkerniveauet hos den enkelte patient, mere information om sygdommen, så patienten kan være aktiv i sin egen behandling og effektiv kommunikation mellem læge og patient ved hjælp af en intelligent internet-baseret platform. Det er opskriften på god langsigtet behandling af diabetes ifølge et netop startet EU forskningsprojekt, REACTION, der er en forkortelse for 'Remote Accessibility to Diabetes Management and Therapy in Operational Healthcare Networks'.
Ideen er at udvikle en intelligent serviceplatform, hvor læger, behandlere og patienter løbende kan overvåge patientens blodsukkerniveau vha. e-plastre, som bæres af patienten. Læger og patienter kan dermed kommunikere med hinanden, beregne behovet for medicinering og opfange, hvis der er livstruende situationer på vej.
Sensorer skaber tryghed
Projektet tager udgangspunkt i det faktum, at effektiv behandling af diabetes kræver en stram kontrol af blodsukkerniveauet.
- Diabetes-patienter vil blive udstyret med et elektronisk plaster med en såkaldt CGMsensor, en kontinuerlig blodsukkermåler, som sender data videre til hospitaler og andre behandlingsenheder, som patienten er i kontakt med. Data sendes også til matematiske modeller, som f.eks. kan beregne patientens behov for medicinering. Behandlerne kan så løbende overvåge og vurdere patientens tilstand, give feedback til patienten om insulinbehandling, opfange krisesituationer og dermed skabe større tryghed omkring behandlingen, fortæller direktør Jesper Thestrup fra In-JeT ApS, som er en af de danske partnere i projektet og ansvarlig for konceptet.
Ti lande deltager i projektet
Projektet er et fireårigt forskningsprojekt, der indgår i EU’s forskningsprogram FP7 inden for temaet individualiserede sundhedssystemer (Personal Health Systems). Der er 16 partnere i konsortiet fra ti lande: Spanien, Sverige, Danmark, Tyskland, Grækenland, Storbritannien, Ungarn, Østrig, Belgien og Schweiz.
Fra Danmark deltager konsulentvirksomheden In-JeT ApS og DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik, som er ansvarlig for udvikling af de elektroniske plastre.
Ansøgningen er etableret under et projekt gennemført af DI Service, der har til formål at udvikle nye services og få flere danske servicevirksomheder involveret i flere fælleseuropæiske forsknings- og udviklingsprojekter. Projektet er medfinansieret af Videnskabsministeriet.
Læs mere om projektet her: www.reaction-project.eu