Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Telepris til studerende for mobilantenner i gadelamper

Telepris til studerende for mobilantenner i gadelamper

Studerende fra Aalborg Universitet hædres for forslag om at kombinere LED-baseret gadelys med mobile antenner.

Et forslag om at bruge en ny generation af gadelamper til at forbedre den mobile internetdækning i byerne har sikret tre nyuddannede industrielle designere fra Aalborg Universitet den danske telebranches særlige pris til studerende.

Prisen blev uddelt på telebranchens årsmøde, og den gik til Anne-Sofie Voss, Troels Rask Pedersen og Anders Backe for projektet 'Mobile Antennas'. Idéen til projektet opstod, da de tre gav sig til at kigge på mulighederne for at integrere små mobilantenner i byrummet.


- Da vi fandt ud af, at det på EU-niveau er bestemt, at gadebelysningerne skal udskiftes til mere energivenligt LED, var det oplagt at slå flere fluer med et smæk og udvikle en gadelampe med mulighed for opgradering til antennestation. Det kan være med til at imødekomme de fremtidige kapacitetsbehov, der findes i byerne, fortæller Anders Backe.

Prisen fra telebranchen har givet gruppen mod på at søge støtte til at videreudvikle idéen.

- Som det ser ud nu, er interessen for projektet enorm. Tiden vil vise, om det bliver realiseret i den foreslåede form som en gadelampe eller via en anden løsning. Men det tyder helt klart på, at konceptet med den form for implementering er et skridt i den rigtige retning, forklarer Anders Backe.

Resultat af bredt samarbejde

Afgangsprojektet er resultatet af et flerårigt samarbejde med en del involverede parter. Forskere fra Industriel Design og Institut for Elektroniske Systemer har været inde over projektet sammen med virksomhederne Telcon og Telenor.

Lektor Kaare Eriksen fra Institut for Arkitektur og Medieteknologi, som har været hovedvejleder for de studerende sammen med kollegaen Thomas Arvid Jaeger, roser de studerende for at have fundet frem til en løsning, som kobler de mange forskelligrettede interesser:

- Alle vil have mobildækning overalt, men ingen kan holde ud at se på grimme antenner. Afgangsprojektet her løser problemet med forslaget til en lampe, der integrerer design og teknik på en ny måde. De designstuderende har desuden analyseret forholdet mellem kommuner og teleselskaber og foreslået forretningsmodeller, som kommer alle parter i møde, forklarer Kaare Eriksen.

Han glæder sig også over, at det prisvindende projekt viser styrken ved at kombinere en teknisk dyb og bred tilgang. Den slags vil han og kollegerne fra AAUs designuddannelser gerne have mere af:

- Vi håber på, at vi kan sætte flere lignende projekter i gang med andre institutter og forskningsområder, som har lyst til at bryde silotænkningen og bringe deres viden i spil som forslag til nye produkter, der kan indgå i et attraktivt samspil med omgivelserne, siger Kaare Eriksen.

22/3 2012
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma