Branche, teknologi, komponentdistribution

 

DTU-forsker bag unik køkken-robot

DTU-forsker bag unik køkken-robot

En ung DTU-forsker demonstrerer en køkken-robot, som er udviklet med afsæt i et tæt samarbejde med det førende koreanske KAIST universitet.

Hvem drømmer ikke om at få hjælp til alle de kedelige opgaver i køkkenet – skrælle gulerødder, hakke løg eller sætte ting på plads? Det bliver ikke under dette års juletræ, at du finder en sådan køkkenhjælper, men måske om et par år.

Forskningen i robotter og kunstig intelligens går rasende stærkt i øjeblikket, især drevet af den viden, der er skabt til selvkørende biler, og som har gjort robotter i stand til at genkende ting i omgivelserne – eksempelvis andre biler, lastbiler, cyklister, gående, vejskilte og træer. Den viden er forholdsvis enkel at ændre, så det i stedet er køkkenservice som kopper, skåle og glas, som robotten fodres med billeder af og dermed kan genkende og handle ud fra.


Den opgave har Adrian Llopart Maurin taget hul på. Han har gennem de sidste tre år forsket dels på DTU Elektro og dels på det internationalt anerkendte koreanske tekniske universitet, KAIST. Hans forskning har taget udgangspunkt i den menneskelignende robot, Mybot, som er udviklet på KAIST, og som er en såkaldt servicerobot. Robotten blev i løbet af projektet forsynet med et nyt hoved og skiftede navn til Siambot.

- En robot som Mybot eller Siambot består af en lang række forskellige systemer, der hver især er kodet til at udføre en enkelt opgave – eksempelvis at kunne se og genkende en kop, at kunne løfte en arm, tage fat i noget eller at kunne bevæge sig fra et sted til et andet. Jeg har arbejdet med at integrere de mange systemer og på den måde gøre robotten i stand til at udføre simple kommandoer, siger Adrian Llopart Maurin.

Syn i tre dimensioner

Robotten er udstyret med to øjne i form af to kameraer. Det ene filmer helt almindeligt i farver og to dimensioner, det andet filmer i dybden, så det ved hjælp af en sky af punkter gengiver genstande i 3D.

Ved at fodre robotten med et væld af billeder, har Adrian gjort det muligt for den at genkende
eksempelvis en kop, uanset hvilken form eller farve, den måtte have – og at finde ud af, hvordan den bedst muligt kan gribe fat i koppen for at løfte den.

- En af de konkrete opgaver, jeg stillede robotten, var at sætte et glas vin på bord A. Den eneste information, robotten fik på forhånd, var, at der på nabobordet, bord B, stod en vinflaske og et glas.

- Robotten forstod herefter, at den skulle bevæge sig til bord B, tage vinflasken og på baggrund af en beregning af flaskens højde og glassets placering på bordet, hælde vin i glasset, forklarer Adrian Llopart Maurin.

Målet er på et tidspunkt at skabe en robot, der kan hjælpe med serveringer på restauranter eller med opgaver hjemme i dit køkken. Måske vil den ligefrem kunne skabe et helt måltid på egen hånd.

- Flere firmaer er i gang med udvikle den type robotter, og der er helt sikkert et stort marked for dem, når det lykkes. Det endelige gennembrud kommer formodentlig i løbet af de næste par år, hvor vi vil se robotter, der kan forstå talebeskeder og udføre de madlavningsopgaver, du beder den om, siger professor Ole Ravn, der er leder af DTU’s arbejde med automation.

KAIST er DTU’s partneruniversitet i Korea. De to universiteter har flere fælles dual degree
programmer på kandidatniveau samt mulighed for ph.d.-forløb, der inkluderer et års ophold på hvert af de to universiteter.

Der findes en række videoer, der beskriver forskellige af de anvendte teknologier:

Generalized Framework for the Parallel Semantic Segmentation - cup grasping:
https://www.youtube.com/watch?v=cmANQdS_-Zk
Dynamic Object Recognition for Task Intelligence in Service Robots:
https://www.youtube.com/watch?v=XQtiLE5DmF8
Generalized Framework for the Parallel Semantical Segmentation of Objects and Posterior
Manipulation:
https://www.youtube.com/watch?v=HLzFLMktIYc
20/12 2018
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma