Branche, teknologi, komponentdistribution

 

DTU-forskere vil mindske støjgener fra udendørs koncerter Lydmåling ved udendørs koncert. (Foto: Franz Heuchel og Jonas Brunskog)

DTU-forskere vil mindske støjgener fra udendørs koncerter

Forskere fra DTU har netop bevist, at forsøg i laboratoriet, der dæmper lyden fra en musikscene for at hindre nabogener, også virker i det fri. Næste step bliver at lave indledende test ved en festival i Italien og til Fredagsrock i Tivoli.

Det store europæiske MONICA projekt med delagere fra i alt ni lande er kommet et skridt nærmere målet. Det skete for nylig, da en gruppe forskere fra DTU Elektro flyttede deres test fra lydlaboratoriets beskyttede omgivelser til den plads på Refshaleøen, hvor bl.a. den store rock- og metalfestival COPENHELL årligt afvikles. Her skulle hele konceptet afprøves under udendørs forhold, der ikke kan styres på samme måde som i et laboratorium.

På Refshaleøen opstillede forskerne et testanlæg med i alt 30 store højttalere. 10 af højttalerne stod forrest og fungerede på samme måde som de højttalere, der anvendes af et band til at spille publikum op. Bag det fiktive publikumsområde var opstillet en ny række med 20 højttalere, hvis opgave var at 'spise' en del af lyden, så den ikke nåede området bag publikum. Det område, hvor naboer typisk føler sig generet.


- Det var spændende at tage vores opstillinger ud i virkeligheden og teste dem under nogle af de samme forhold, som vi kan finde ved udendørs koncerter. Vi fik nogle fine måleresultater, der beviser, at vores teser holder, og at det er muligt at formindske lyden i den såkaldte ’Dark Zone’ bag publikum, fortæller den unge forsker Diego Caviedes Nozal, der er en del af det 8 mand store team.

Data fra målinger bruges til at udarbejde model Vejret var rigtig godt under målingerne, så forskerne har endnu til gode at se, hvordan opstillingen fungerer med kraftig vind eller regn. Til gengæld lykkedes det at få mere end 100 målinger med i alt 20 mikrofoner opstillet forskellige steder i hver af de to zoner – publikumsarealet og naboarealet bag ved. Data fra de mange målinger skal anvendes til i løbet af det kommende år at udarbejde den første udgave af en model, der fremover skal bruges til at tilpasse lyden under forskellige forhold.

- Vores næste målinger kommer til at foregå ved Kappa Futur festivalen midt i den italienske by Torino i starten af juli og til Fredagsrock i Tivoli sidst i august. Data fra de målinger bliver også en del af den fremtidige model. Tanken er, at modellen på sigt skal fungere, så den kan ’følge med’ og ændre indstillinger, når f.eks. temperaturen falder, og lydhastigheden dermed ændres. På den måde kan vi bedst eliminere støjgener for naboer under forskellige vind- og temperaturforhold,  fortæller Diego Caviedes Nozal.

En anden stor udfordring er at tage højde for geometrien i området med forskellige bygninger og andre elementer, der kan påvirke lydbølgerne. Diego betegner dog de første resultater af deres test på Refshaleøen som meget lovende og håber, at de kan være klar med en model i løbet af 2019.
31/5 2018
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma
  • Texim

    Texim

    Focus Suppliers Nordic