Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Lille undervandsdrone skal hjælpe fiskere

Lille undervandsdrone skal hjælpe fiskere

Ung DTU-forsker bidrager til udviklingen af et lille nyt autonomt undervandsfartøj, der skal hjælpe fiskere med at identificere stimer af fisk.

Virksomheden ATLAS MARIDAN i Rungsted udvikler autonome undervandsfartøjer. De fleste af fartøjerne er store og bruges til at undersøge havbunden minutiøst for sten og den øvrige overflade før anlæg af eksempelvis kabler til transmission af energi fra havvindmølleparker til land. De bruges også til at identificere, om der ligger søminer på havbunden. Det er store fartøjer, der måler 4-5 meter i længden og vejer flere ton.

- I øjeblikket arbejder virksomheden på at udvikle et nyt produkt, som i første omgang særligt har fiskere som målgruppe. Det er en undervandsdrone, der er så lille, at den nemt kan bæres af en enkelt person. Udviklingen af teknologien i dronen sker med hjælp fra Jesper Haahr Christensen, der er ansat som erhvervsph.

- Tanken er, at man fra fiskerbåden kan kaste dronen i havet. Den vil selv kunne finde vej til stimer af fisk i nærheden af båden og afgøre, hvilken slags fisk, det drejer sig om, antallet af fisk og deres størrelse. Med den viden kan fiskeren, der måske er ude efter sild, vurdere, om det er fornuftigt at fiske, eller om han risikerer en for stor bifangst af andre fisk, eller at sildene er for små, siger Jesper Haahr Christensen.

Kunstig intelligens

Dronen gør brug af noget af det samme tekniske udstyr, som kendes fra selvkørende biler. Den er forsynet med både kamera og sonar, der gør det muligt at identificere, hvor i havet en fiskestime er, og genkende, om det er sild eller makreller.

- Vi anvender kunstig intelligens til at sikre en korrekt genkendelse af undervandsdronens observationer. Mit arbejde består i at udvikle algoritmer, der kan håndtere de store mængder data, som både kameraer og sonarer indsamler fra det øjeblik, dronen bliver kastet i vandet.
De mange data skal hurtigt kunne omsættes til forståelige oplysninger og vises på displayet på en tablet, som fiskeren kan aflæse og handle ud fra, siger Jesper Haahr Christensen.

11/4 2019
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma