Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Stor succes for dansk opstregningsrobot

Stor succes for dansk opstregningsrobot

Den danske producent af opstregningsrobotter, Intelligent Marking, har leveret robotter til mere end 100 kunder i lande som USA, Japan, New Zealand, Sverige, Holland, Irland, Australien og naturligvis Danmark, hvor der nu er højsæson.

Det er højsæson for indkøb af udstyr og teknologi, der skal sikre gode rammer for forårets fodboldkampe. Faktisk bliver 75 procent af udstyret bestilt netop nu i årets to sidste måneder. Det handler om at været toptunet til at gøre grønsværen spilleklar inden 1. april. Det mærker verdens førende producent af opstregningsrobotter, Intelligent Marking i Hjørring, som nu oplever tendensen for 3. år i træk.

De hvide streger på grønsværen males bedst, hurtigst og langt mere præcist med en robot. Det viser erfaringerne i Odense Kommune, hvor 55 fodboldklubber nu sparer hundredvis af timer årligt, fordi de har automatiseret opstregningen af banerne. En opstregningsrobot fra Intelligent Marking i Hjørring aflaster klubbernes frivillige og frigør dermed tid til det, der tæller for medlemmerne: fodbold!


I alt 200 fodboldbaner i Odense-området bliver nu opstreget med den grønne robot, Intelligent One. Med opfindelsen fra Hjørring-virksomheden Intelligent Marking tager det blot cirka ét minut at gøre klar til opstregning af en bane. Robotten skal bare kende sit startpunkt, så er den klar til at male. En 11-mands fodboldbane kan opstreges på 19 minutter.

Den automatiserede opstregning med danskudviklet teknologi reducerer tilmed forbruget af maling. Tidligere gik der en del maling til spilde, fordi hver klub blandede maling til hver opstregning, og det overskydende måtte kasseres. Nu kan malingen blot bruges på den næste bane, som robotten opstreger.

Først i verden

Odense er blevet kendt som robothovedstaden i Europa takket være sin blomstrende klynge af robotproducenter i vild vækst. Derfor lå det også lige til højrebenet, at netop Odense Kommune i 2015 valgte at tilbyde klubberne at blive de allerførste brugere af den innovative opstregningsrobot, Intelligent One. Siden 2015 er mere end 20 andre danske kommuner blevet inspireret til også at automatisere deres opstregning af boldbaner.

I Odense var man så ivrige efter at få en stregningsrobot, at kommunen købte vores første demorobot og hyrede firmaet CenterLine til at løse opgaven for kommunen. Det blev starten på et meget frugtbart samarbejde om videreudvikling af produktet, hvor Centerline giver os gode indspark og finjusteringer og samtidig tester de nyeste produktopdateringer på grønsværen i Odense, forklarer Anders Krohn, Area Sales Manager i Intelligent Marking, der udvikler og producerer sine robotter i Danmark.

Garanti for gode mål

Søren Tøt-Jensen fra virksomheden Centerline opstreger mellem 12 og 15 baner per dag for Odense Kommunes boldklubber. Det svarer til godt 25 kilometer streger. Mens robotten opstreger, bruger han sin tid effektivt på at flytte mål, sætte nye net i dem, fjerne skrald og prikke græsset. Han fortæller:

I starten, da opstregningsrobotten kørte ind og tog fat på opstregningen, blev den nogle steder mødt med skepsis fra de frivillige, som hidtil har måttet klare det manuelt med en traditionel opstregningsmaskine. Robotten har faktisk afsløret, at en del baner var streget forkert op.

Dimensionerne var ikke korrekte, fordi nogle klubber har rigtigt svært ved manuelt at sætte vinkelrette baner af. Men først troede klubberne, at det var robotten, det var galt med, når den kørte skævt i forhold til den gamle opstregning. Det var noget af en øjenåbner for klubberne. Nu kan de være helt trygge ved, at de ikke risikerer, at en dommer aflyser en kamp på grund af banens skæve streger, fortæller Søren Tøt-Jensen.

Færre udgifter til græspleje

Opstregningsrobotten er også bedre til at skåne græsset:

Med opstregningsrobotten kan vi nu ganske enkelt forskyde banerne i løbet af sæsonen, så målfeltet skifter placering. Så minimerer vi slitagen og sparer penge og tid på græspleje og rullegræs. Vi skal værne om de frivillige og sikre, at banerne er lige. De skal have mulighed for at lave det, der giver energi i stedet for at lave noget surt arbejde. De fleste synes, at det er en kedelig og tidskrævende opgave manuelt at opmåle og strege banerne op, og det kunne derfor være svært at skaffe frivillige. Så vi tænkte, at det gav god mening at få en robot til det,  siger kontorchef Dorte Ankjær Nielsen fra Odense Kommune.

Kommunen har beregnet en driftsbesparelse på baneplejen, som viser, at investeringen i Intelligent One tjener sig ind på 4 år.

Aflastning i al slags vejr

En af de frivillige, der er lettet over at blive aflastet af robotteknologi, er formanden for Åsum Boldklub, Preben Schack. I over 20 år har han brugt en time hver eneste uge hele året rundt på manuelt at strege fodboldbanen op. Hvis han ikke holdt stregerne ved lige, ville det nemlig kræve en helt ny opmåling – en opgave på mellem fire og fem timer. Nu kan Preben Schack blot nyde synet af Intelligent One, der stilfærdigt kører rundt og holder stregerne knivskarpe sæsonen igennem. Han fortæller:

- Det er en fantastisk aflastning, for det er svært at finde frivillige til at gøre arbejdet. Det er ikke blevet nemmere at få folk til at gøre noget, uden at de får penge for det. Og nu kan jeg tage på ferie, uden at bekymre mig om at stregerne forsvinder.

Robotten fra Intelligent Marking er i øvrigt også ligeglad med vind og vejr. Den kan opstrege baner i alle typer vejr, idet Intelligent One er vandtæt. Anvendelsen er ikke begrænset til fodbold; Intelligent One kan let indstilles til at opstrege baner til løbebaner, amerikansk fodbold, baseball, rugby, hockey, lacrosse og meget andet.

Intelligent One har derfor taget verden med storm og anvendes i dag på en bred vifte af sportsarenaer i hele Europa, USA, Australien og Japan. Blandt de prominente brugere er også klubber i NFL-ligaen. Globalt har vækstvirksomheden nu leveret deres robotter mere end 100 steder i otte lande, nemlig USA, Japan, New Zealand, Sverige, Danmark, Holland, Irland og Australien.

Den unikke teknologi i robotten Intelligent One er beskyttet af en række nationale og internationale patenter. Vejledende pris for robotten er 250.000 kroner, og den investering tjener sig erfaringsmæssigt hjem på 12-18 måneder.
26/11 2018
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma
  • Texim

    Texim

    Focus Suppliers Nordic