Power, strømforsyning, EMC/ESD

 

Dansk udviklingsfirma analyser strømforsyning og udfører EMC-test til satelliter

Dansk udviklingsfirma analyser strømforsyning og udfører EMC-test til satelliter

IR HiRel, der producerer strømforsyninger til satellitter og råder over et dansk udviklingscenter med omkring 30 ansatte, har haft DIS til at designe og lave mekaniske analyser af kabinetter samt udføre EMC-test af strømforsyninger.

Det er mere end 60 år siden, at den første satellit blev opsendt, og siden da er rummet omkring Jorden blevet fyldt med tusindvis af satellitter. IR HiRel, der er en del af tyske INFINEON Technologies, leverer powerelektronik til rumfart og arbejder konstant på at videreudvikle nye strømforsyninger til satellitter.

I den forbindelse har de det sidste år haft ingeniør- og udviklingsvirksomheden DIS til at designe og analysere strømforsyningskabinetter samt til at udføre EMC-test af strømforsyninger.


IR HiRel har flere afdelinger i USA og beskæftiger 450 personer på verdensplan - herunder omkring 30 ingeniører og teknikere på HiRels danske designcenter -  og enheden har en omsætning på 200 millioner dollars. 

Designet til rumfart 

Når man sender satellitter op, foregår det under voldsom kraft, og derfor er selve strømforsyningskabinettet naturligvis designet med fokus på at undgå skadelige deformationer samt at opnå bedst mulig bortledning af strømforsyningens varme. Derudover spiller faktorer som vægt og byggehøjder ind i designfasen. Der er arbejdet med godstykkelser vs. strålingsbeskyttelse, idet nogle komponenter er særligt følsomme over for den stråling, der er til stede i rummet.

Der er yderligere foretaget mekaniske analyser, der indebærer beregning af strømforsyningens svingninger, hvorefter printpladens respons under henholdsvis vibrations- og chokbelastninger undersøges.

EMC-test af elektronikken

I forbindelse med udvikling af strømforsyninger har DIS udført EMC-test af elektronikken. Der er skrevet EMC-testprocedurer ud fra satellitproducenternes specifikationer, hvorefter de krævede målinger er lavet.

Der måles eksempelvis conducted emission på inputledninger, output ripple i frekvens- og tidsdomæne samt dæmpning af inputstøj gennem strømforsyningen. Derudover undersøges reaktionen af outputtet, når inputtet påvirkes af spændingspulser og spændingsudfald.

- Der opsendes hele tiden nye satellitter, og arbejdet med disse indbefatter mange komplicerede og tidskrævende processer. Hos IR HiRel videreudvikler vi de eksisterende strømforsyninger og tilpasser disse til det ønskede behov. Det tager lang tid at blive ekspert til det, vi laver, og vi har svært ved at finde folk med de rigtige kompetencer. Samarbejdet med DIS har frigivet interne ressourcer, og vi har kunnet fokusere på nogle af de andre opgaver, vi har haft liggende, siger Steen Brandi, Engineering Manager hos IR HiRel.
3/12 2018
  • Texim

    Texim

    Focus Suppliers Nordic