Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Her er IT-branchens største vækstbarrierer for 2024

Her er IT-branchens største vækstbarrierer for 2024

Manglen på it-kompetencer er den absolut største barriere for vækst i it-branchen. Men to andre faktorer gør sig også gældende.

Del artiklen på

Næsten to ud af tre ser manglen på kompetencer, som den største vækstbarriere for it-branchen i Danmark. Det viser helt nye tal fra IT-Branchens IT-Barometer 2024 undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort.

- Virksomhederne leder desperat efter kvalificerede medarbejdere. Manglen er ikke bare et problem i forhold til de opgaver, der allerede ligger og venter, men også i forhold til virksomhedernes evne til at udvikle sig på sigt. Så vi står med en kæmpe udfordring som branche, siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Lige nu anslås det, at der akut mangler over 7.000 it-specialister i it-branchen, og om blot seks år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.

32% af virksomhederne oplyser da også, at de helt har måtte opgive at besætte it-stillinger, da der slet ikke var ansøgere til dem. Et medarbejderhul der kan mærkes direkte på bundlinjen og i forhold til den fremtidige vækst.

Mere end hver tredje virksomhed fortæller, at de måtte sige nej til ordrer og opgaver, mens 40% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer til det.

Stigende omkostninger og mangel på kapital udfordrer branchen

Mangel på kompetencer er ikke den eneste barriere for vækst i it-branchen. Øgede omkostninger og mangel på kapital er også store udfordringer ude hos de danske it-virksomheder.

Næsten hver 3. siger, at omkostningerne er med til at stoppe væksten, mens hver 4. siger, at manglen på kapital er en udfordring for it-erhvervet.

Mens de stigende omkostninger har holdt sig på samme niveau siden 2023, så er jagten på kapital blevet et mere udtalt problem i 2024. Hvor det sidste år var 19,9% af virksomhederne, der så manglen på kapital som en barriere for vækst, er det nu 23,8%.

Allerede i 2022 så man de første tegn på, at investeringerne i danske tech-virksomheder tog et dyk. Her faldt fintech-investeringerne fra 9,5 mia. kr. til 3,1 mia. kr. på bare et år. Og det fald ser ikke ud til at være stoppet i 2024, hvilket bekymrer IT-Branchen.

- Vores branche er fyldt med små innovative virksomheder, som især de første år af deres levetid har brug for kapital på deres vækstrejse. Så vi risikerer at ødelægge hele økosystemet omkring vores iværksættere, og dermed vores fremtidige vækst, hvis vi ikke får investeringerne tilbage på sporet, siger Natasha Friis Saxberg.

Måske en afmatning før næste boom

Generelt oplever IT-Branchen, at væksttempoet er sat ned i dansk økonomi, hvilket også kan mærkes blandt it-leverandørerne.

Efter flere års uafbrudt vækst, kunne man i 2023 for første gang se begrænsede vækstkurver for it-branchen. Hvor der i 2021 og 2022 var tale om vækstrater på hhv. 13,7% og 7,5%, så var omsætningsvæksten i 2023 faldet til blot 2,6%.

- Selvom der stadig er mange ordrer og mangel på kompetencer, kan vi også se, at der holdes lidt igen med masseansættelserne og på de langsigtede udviklingsprojekter. Det kunne tyde på, at virksomhederne forventer, at afmatningen varer et godt stykke ind i 2024, fortæller Natasha Friis Saxberg.

At vækstpausen bliver kort, skyldes ifølge IT-Branchen, at mange virksomheder står til at investere massivt i kunstig intelligens, cybersikkerhed og nye teknologier, som skal bruges i den grønne omstilling.

Helt konkret forventer Dansk Industri at erhvervslivet investerer ca. 9 mia. kr. mere i it i 2024 end sidste år, mens PwC fortæller, at syv ud af ti danske virksomheder vil øge budgettet til cybersikkerhed. For halvdelen af disse virksomheder er der tale om en vækst i investeringerne på mere end ti procent.

Om IT-Barometer 2024

IT-Barometer 2024 er IT-Branchens årlige brancheanalyse, som er blevet gennemført siden 2013. I år deltog 201 it-virksomheder via et onlinespørgeskema, der blev udsendt i februar-marts 2024. Du kan se flere tal fra de forskellige IT-Barometer analyser på vores tema-univers.

25/3 2024
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder