Branche, teknologi, komponentdistribution

 

MareNostrum 5 i Barcelona er én af verdens mest kraftfulde supercomputere

MareNostrum 5 i Barcelona er én af verdens mest kraftfulde supercomputere

Top500 har netop offentliggjort listen over verdens mest kraftfulde supercomputere og her er MareNostrum Per-exascale-supercomputer med Lenovos HPC-infrastruktur netop blevet anerkendt som den højest rangerende x86 general-purpose cluster.

Del artiklen på

EU har en målsætning om at forsyne Europa med den mest avancerede HPC-teknologi og dermed øge kapaciteten inden for forskning i kunstig intelligens (AI) og skabe nye intelligente og bæredygtige løsninger på verdens massive udfordringer - fra skræddersyet medicin i kræftbehandling til fødevarekriser som konsekvens af klimaforandringerne.

Seneste skud på HPC-stammen er Barcelona Supercomputing Centre nye General-Purpose Partition supercomputer, MareNostrum 5, som blev indviet i december sidste år.

MareNostrum 5 er bygget til European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) og er den største af sin slags i verden. Målet er blandt andet at styrke en bred vifte af komplekse HPC-specifikke applikationer - lige fra klimaforskning og ingeniørvidenskab til forskning i naturressourcer og geovidenskab samt håndtering opgaver, der rækker ud over cloud computings muligheder. Allerede to måneder efter lanceringen er MareNostrum 5s styrke for alvor blevet slået fast med den flotte placering på årets Top500 liste. Her blev supercomputeren nemlig rangeret som den højeste x86 general-purpose cluster og som en samlet nummer 19 på den totale liste.

Hos Lenovo er man begejstret over samarbejdet med Barcelona Supercomputing Centre og MareNostrum 5s flotte placering på Top500-listen.

- Som en global pioner inden for supercomputing er vi naturligvis stolte over at understøtte EU’s engagement i teknologisk udvikling og være en drivkraft i HPC-innovationen i hele Europa. MareNostrum 5 fra Barcelona Supercomputing Centre er en katalysator for videnskabelig forskning og kommer til at hjælpe forskere med at håndtere de mange globale udfordringer vi står over for, siger Noam Rosen, direktør for HPC og AI EMEA hos Lenovo.

Den mest avancerede af sin art

MareNostrum 5 er designet til at løse flere komplekse videnskabelige problemer parallelt ved at dele ressourcer og håndtere flere opgaver på samme tid. Det giver større fleksibilitet og forbedret effektivitet, da forskellige brugere eller projekter får adgang samtidig, og her spiller Lenovos HPC-infrastruktur en nøglerolle.

Derfor er man hos Barcelona Supercomputing Centre også glade for partnerskabet med Lenovo.

- Vi er stolte af vores samarbejde med Lenovo, som har resulteret i MareNostrum5 GPP-klyngen, der er en af de mest avancerede af sin art både her i Europa og i resten af verden. Den optimerede segmentering gør MareNostrum 5 til en af de mest komplette højtydende supercomputere, som kan være med til at tackle nogle af de store globale udfordringer i digital Twin æraen, som fx klimaforandringer, personlig medicin eller energioptimerende løsninger. Den nye infrastruktur vil være afgørende for, at EU kan opbygge en stærkere og mere robust union, siger Sergi Girona, Operations Director på Barcelona Supercomputing Center.

Fremstillet med enestående ydeevne i hjertet af Europa

MareNostrum 5 GPP-klyngen har blandt andet en enestående ydeevne på op til 40,1 Rmax PFlop/s og et effektivt strømforbrug på 5,7 MW. Hjertet i systemet er 6400 Lenovo ThinkSystem SD650 V3-systemer med de nyeste 4. generations Intel Xeon Scalable-processorer. MareNostrum 5s serversystem anvender desuden Lenovos banebrydende Neptune vandkølingsteknologi, der både sparer energi og øger ydeevnen.

Samtlige HPC-servere er lokalt produceret på Lenovos europæiske fabrik i Budapest, der siden åbningen i 2022 har leveret over en million arbejdsstationer og servere til mere end 1000 kunder i Europa, Mellemøsten og Afrika. Med de nye produktionsfaciliteter i hjertet af Europa har Lenovo ikke bare kunne sikre mere strømlinede leverancer, men også reducere antallet af fragtkilometer. Det samme gælder CO2-udledningen fra forsendelser, der faldet med mere end 90 procent.

5/2 2024
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma