1.000 SMV’er får 110 mio. kr. til hurtig og nødvendig omstilling
'Virksomhedsprogrammet' hjælper hvert år små og mellemstore virksomheder med grøn omstilling og digitalisering. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse styrker nu programmet med yderligere 110 mio. kr.
Del artiklen påDanmarks Erhvervsfremmebestyrelse styrker nu 'Virksomhedsprogrammet' med en yderligere bevilling på 110 mio. kr., og pengene skal bruges til at hjælpe mindst 1.000 små og mellemstore virksomheder (SMV'er) med at styrke deres produktivitet, omsætning og beskæftigelse.
Forperson i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Christian Motzfeldt, forventer markante effekter af investeringen:
- Danske SMV’ers konkurrenceevne er under et enormt pres. Den teknologiske udvikling, behovet for grøn omstilling, og udviklingen på internationale markeder kræver, at virksomhederne er oppe på dupperne og gennemfører nødvendige investeringer.
- Vi kan se, at SMV’er, der tidligere har deltaget i Virksomhedsprogrammet, har øget deres omsætning med otte procent, som følge af deltagelsen. Med det her nye skub sigter vi mod, at endnu flere SMV’er kan øge deres omsætning og komme et vigtigt skridt tættere på en stærk markedsposition, siger Christian Motzfelt.
De nye midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse går til en ny robotindsats og til at styrke to eksisterende dele af programmet – SMV:PRO og SMV:Vækstpilot.
Lån en robot
En ambitiøs robotindsats får 50 mio. kr. i perioden 2025-2027, som skal give 350 virksomheder mulighed for at låne og afprøve en robot i op til tre måneder. Det er målet, at mindst 80 % af virksomhederne ender med at invitere robotterne ind i produktionen, og de derfor øger den samlede produktivitet.
Medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, kalder det en investering i fremtiden:
- De store virksomheder har økonomi og ressourcer til at prøve af, om robotter skal være en del af deres produktion, mens mange små og mellemstore virksomheder tøver med at invitere robotterne ind på produktionsgulvet. Derfor øremærker vi penge til, at de mindre virksomheder kan låne og afprøve en robot, inden de investerer egne penge i det. Robotter rummer nemlig meget store potentialer for at styrke produktiviteten, konkurrenceevnen og frigøre arbejdskraft. Det er derfor en investering i fremtiden, siger han.
Virksomheder rykker frem i køen
Virksomhederne står på venteliste til at blive en del af SMV:PRO. Programmet får derfor nu et boost med yderligere 35 mio. kr., og ordningen udvides, så der nu også bliver mulighed for at få støtte til at styrke kriseberedskabet i små og mellemstore virksomheder.
- Erhvervslivet står over for en voksende trussel fra cyberangreb og svigt i forsyningskæder, men kun de færreste små og mellemstore virksomheder har et effektivt kriseberedskab. Det skal SMV:PRO bidrage til at rette op på ved at tilbyde virksomheder rådgivning og hjælp til, hvordan de bedst forbereder sig på og håndterer forsyningsafbrydelser,” forklarer medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og COO i Grundfos, Ulrik Gernow.
Derudover ønsker bestyrelsen med SMV:PRO også at understøtte, at der kommer flere medarbejderejede virksomheder i Danmark, fremhæver medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen:
- Medarbejderejede virksomheder kan blandt andet bidrage til styrket produktivitet, jobskabelse og landdistriktsudvikling. Mange virksomhedsejere står over for at skulle gennemføre ejerskifte, og langt fra alle har i dag en oplagt arvtager eller køber. Folketinget har samtidigt aftalt, at de vil gøre det økonomisk attraktivt med ejerskifte til medarbejdereje fra starten af 2026, og det er en vigtig mulighed. Men der er et behov for at udbrede viden og give konkret rådgivning om de nye muligheder - især til virksomheder, der står over for et ejerskifte inden for få år, siger han.
Nye grønne kompetencer til virksomhederne
SMV:Vækstpilot er en af de mest efterspurgte indsatser i Virksomhedsprogrammet, der får et boost med i alt 25 mio. kr. i 2025 og 2026. Derigennem kan flere små og mellemstore virksomheder få tilskud til at tilføre nye kompetencer til virksomheden ved at ansætte en ledig i op til seks måneder.
Den ansatte hjælper med et konkret udviklingsprojekt, som ofte er relateret til grøn omstilling i virksomheden, fortæller medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og direktør i Svend Frederiksens Maskinfabrik, Fleming Frederiksen:
- Da vi oplever stor efterspørgsel, har vi i bestyrelsen valgt at tilføre ekstra midler, så 230 flere virksomheder får mulighed for at ansætte en medarbejder i et vækstpilot-forløb, der kan tilføre nye kompetencer til virksomheden. Vækstpiloterne hjælper med at styrke virksomhedernes produktivitet og tilfører så meget værdi, at to ud af tre virksomheder vælger at fastansætte vækstpiloten efterfølgende, forklarer han.
Fakta om lån og afprøvning af robot
Lån og afprøvning af robot gennemføres i det eksisterende spor SMV:Digital, som åbner igen den 7. april 2025. Robotindsatsen skal i SMV:Digital give virksomheder op til 125.000 kr. i tilskud til at låne og afprøve en robot i tre måneder.
Indsatsen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen i tæt dialog med blandt andet robotintegratorer, som er private virksomheder, der sælger og integrerer robotteknologiske løsninger hos slutbrugeren.
Virksomheden kan efterfølgende selv vælge at investere i robotten, hvis virksomheden er blevet overbevist om robottens værdi.
Fakta om SMV:Vækstpilot
SMV:Vækstpilot understøtter udvikling i SMV’er gennem kompetencetilførsel og udvikling. SMV:Vækstpilot bidrager til at afdække virksomhedernes behov og tilfører de nødvendige kompetencer i form af løntilskud til en ledig person (en vækstpilot), som løser en konkret udviklingsopgave i virksomheden.
Læs mere om indsatsen og hvornår du kan søge
Fakta om SMV:PRO
I SMV:PRO kan virksomhederne vælge en såkaldt rådgiverpakke inden for en række udvalgte emner, heriblandt kriseberedskab, generationsskifte til medarbejdereje og etablering af en professionel bestyrelse mv. hvor private rådgivere står klar til at hjælpe. Virksomhederne kan også vælge et skræddersyet forløb, hvor de selv indhenter tilbud fra rådgivere. Uanset, hvilket forløb virksomheden vælger, får de 50 pct. i tilskud til rådgiverkøbet.
Læs mere om indsatsen og hvornår du kan søge