Branche, teknologi, komponentdistribution

 

 AAU vil levere IT-kompetencer til virksomheder i Syd- og VestjyllandAAU Campus, Esbjerg. Foto: Jens Jørgen Jensen, AAU.

AAU vil levere IT-kompetencer til virksomheder i Syd- og Vestjylland

Aalborg Universitet (AAU) åbner til september ny IT-specialiserings aktivitet i Esbjerg, hvor studerende på uddannelsen 'Anvendt industriel elektronik' kan vælge at specialisere sig inden for IT og cybersystemer.

En McKinsey-rapport, der blev udarbejdet for Disruptionrådet i 2017, peger på, at industrien i særligt Syd- og Vestjylland står over for en markant automatisering af en række arbejdspladser i de kommende år. Det betyder, at erhvervslivet i bl.a. Esbjerg har et øget behov for IT-kompetencer.

AAU spiller ind i den dagsorden og åbner til september en ny IT-specialisering, hvor kommende studerende på uddannelsen 'Anvendt industriel elektronik', kan vælge at specialisere sig inden for IT og cybersystemer.


- Det, jeg kalder, robotificeringen af industrien kommer til at betyde et øget behov for kompetencer inden for IT. Det behov skal den nye specialisering imødekomme, så vi kan levere kompetencer, der bidrager til, at virksomhederne fortsat kan udvikle og omstille deres forretning til en mere digital og bærdygtig fremtid, siger Olav Geil, der er prodekan for uddannelse ved Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet

Han håber på, at mange unge vil kunne se de lyse fremtidsudsigter i Esbjerg ved at søge ind på uddannelsen, netop fordi efterspørgslen fra Esbjergs erhvervsliv er så stor.
- Vi ved, at kandidater, der er uddannet i Esbjerg, er lettere at fastholde i byen, end det er at tiltrække kandidater, der har uddannet sig i andre byer, siger Olav Geil.
På sigt kommer den nye specialisering til at være adgangsgivende til en kommende kandidatuddannelse med IT-fokus.

Programmering af robotter og droner

Blandt de behov, der er opstået i kølvandet på den øgede automatisering af industrien, er kompetencer inden for og viden om, hvordan man på en smart måde styrer den elektronik, der har overtaget de manuelle opgaver. Behovet er til stede i alle virksomheder med en vis grad af automatisering. Det kan fx være kompetencer til at programmere mikroprocessorer, der kan styre robotter, droner og den effektelektronik, der styrer og konverterer strømmen fra vindmøller og solceller.

- For de studerende, der har en interesse i IT og digitalisering, er det virkelig godt, at de nu også kan søge ind på det nye uddannelsestilbud på AAU i Esbjerg. Med IT-specialiseringen opnår de studerende kompetencer, der tager udgangspunkt i en kombination af elektronikken og IT, og netop den kombination af kompetencer er der stor efterspørgsel på i Esbjerg-området. Man kan sige, at kandidaterne fra uddannelsen bliver eftertragtede i alle industrier, hvor automatisering og digitalisering anvendes, siger Simon Pedersen, der er sektionsleder på
AAU’s Energisektion på campus i Esbjerg.

Uddannelse med afsæt i virkelige problemer

Ligesom AAU’s øvrige uddannelser, tager den nye IT-specialisering udgangspunkt i AAU’s internationalt anerkendte PBL-model. Her lægges der vægt på, at de studerende gennem hele uddannelsen samarbejder om at løse virkelige problemer, og det giver dimittenderne et forspring efter endt uddannelse.

- Det er et stort plus for de studerende, at de allerede gennem studiet har samarbejdet med virksomheder og medstuderende om at løse virkelige problemstillinger. Det giver dem et solidt fundament for at bringe værdi til en kommende arbejdsgiver. Og det er en tilgang, som AAU er internationalt anerkendt for, siger Olav Geil.

Kommende studerende kan søge ind på uddannelsen 'Anvendt industriel elektronik' med IT-specialiseringen frem til den 5. juli kl. 12, hvor der er deadline for dette års kvote 1-ansøgninger.
3/5 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma