
'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter
Konference i slutningen af februar samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er og satte fokus på Danmarks problematiske position i 'førerfeltet' for produktion af elektronisk affald.
De første skridt til en ny, ambitiøs 'Dansk Alliance' med fokus på levetid af elektronikprodukter er taget efter en to-dages konference, der blev afholdt den 25.-26. februar. Konferencen samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er og satte fokus på Danmarks problematiske position i 'førerfeltet' for produktion af elektronisk affald.
Konferencen - Miljøstrategisk Årsmøde - var arrangeret af Ingeniørforeningen IDA’s faglige selskaber for grøn teknologi og teknologivurdering, Institut for Bæredygtighed og Planlægning ved Aalborg Universitet samt Repair Cafe Danmark.
Danmark er desværre blandt Europas værste, når det kommer til mængden af elektronisk affald per indbygger. Vi køber for meget, og for mange smider for meget brugbart væk, fordi det er for dyrt eller besværligt at få det repareret. Forbrugere, producenter, forhandlere og reparatører er nødt til at danne fælles front, hvis der for alvor skal ske noget på området, lød det fra repræsentanter for Repair Cafe Danmark og andre af arrangørerne.
Særligt inspirerende var oplæggene fra Laetitia Vasseur, der er grundlægger af den franske organisation mod planlagt forældelse HOP (Halte à l'Obsolescence Programmée) af elektronikprodukter. HOP har presset på for lovgivning mod planlagt forældelse og har opnået bemærkelsesværdige resultater, herunder den første succesfulde retssag mod Apple, der resulterede i en bøde på 25 mio Euro til tech-giganten.
Men måske endnu vigtigere har HOP været katalysator for et fransk nationalt indeks for holdbarhed og reparérbarhed på en række elektronikprodukter, som alle forhandlere skal bruge, og som allerede har ændret producent- og forbrugeradfærd.
- Udviklingen viser meget tydeligt, at forbrugerne gerne vil prioritere kvalitet og holdbarhed over pris, hvis de får de rette informationer, fortalte Laetitia Vasseur.
Udviklingen i Frankrig er sket på baggrund af et visionært samarbejde mellem detailhandlen, HOP og den franske miljøstyrelse, som har skabt en koalition mod planlagt forældelse og for retten til at reparere. Denne vigtige konsensus på tværs af brancher og aktører var ligeledes til stede på konferencen på Aalborg Universitet 25.-26. februar.
Årsmødets arrangører vil nu sammen med eltagerne arbejde for at etablere en 'Dansk Alliance' for produktlevetid, der bl.a. kan fokusere på reparationers pris og tilgængelighed, forbrugerinformation om produkters holdbarhed og reparérbarhed, nye forretningsmodeller og mere effektiv affaldsforebyggelse gennem reparation og genbrug.
Effektiv implementering og vurdering af dansk og EU-regulering inden for produktholdbarhed og reparationer er også et område, som alliancen kunne involvere sig i. Samtidig vil alliancen arbejde på at styrke samarbejdet med europæiske partnere som HOP og Repair.eu for at sikre en koordineret indsats på tværs af landegrænser.