Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Dansk innovation får topplaceringDanske virksomheder klarer sig godt i det innovative kapløb," sigerFlemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Dansk innovation får topplacering

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, er også med helt i front.

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter der gælder i op til 39 lande.

Samlet set blev der i 2022 indsendt 2622 europæiske patentansøgninger fra danske ansøgere. Det er en lille stigning på 0,6 pct. sammenlignet med året før og nok til, at danske virksomheder rangerer helt i top målt på antal ansøgninger per million indbyggere. Dermed ligger Danmark foran lande som Holland, Finland og Tyskland, kun overgået af Schweiz og Sverige.

- Det er rigtig flot, at danske virksomheder klarer sig så godt i det innovative kapløb. Patenter er vigtige for at få afsat danske løsninger og produkter på eksportmarkederne. De er med til at beskytte virksomheder mod kopiering og har stor betydning for, om en virksomheds markedsandele øges, så det er glædeligt, at man fortsat har investeret i innovation og patenter selv under de sidste års vanskelige vilkår, siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Årets højdespringer

Virksomheden 3Shape, der sælger håndholdte mundscannere til tandklinikker, er en af årets højdespringere og er med 51 patentansøgninger for første gang blandt de ti virksomheder i Danmark, der søger flest patenter hos EPO.

- Det er virkelig en positiv nyhed. Det er meget usædvanligt, at vi ser en virksomhed vokse sig så stor på så kort tid og samtidig blande sig med de mest patentaktive virksomheder i Danmark. Det er den type højvækstvirksomheder, vi ønsker flere af i Danmark,"siger Flemming Kønig Mejl.

Virksomheden blev etableret i år 2000 af to dimittender, Nikolaj Deichmann og Tais Clausen, og har nu mere end 2.000 ansatte, en tilstedeværelse i 50 lande og hovedkvarter i København.

- 3shape er en innovativ aktør indenfor digital tandpleje. Vi er en del af en industri i hurtig udvikling, og derfor er det altafgørende, at vi fokuserer på at udvikle innovative løsninger til markedet og beskytte vores ideer med patenter. Vores øgede patentaktivitet spiller en væsentlig rolle i vores bestræbelser på at forblive markedsleder i en stærkt konkurrencepræget industri og ikke mindst i vores bestræbelser på at flytte grænserne for den teknologi og de produkter, der skal bruges til at yde den bedst mulige behandling af patienter, siger Arun Negi, Director IP i 3Shape.

Foruden 3Shape er ingredienskoncernen Chr. Hansen og Ambu, der producerer engangsudstyr til hospitaler og præhospitaler, i år trådt ind i top 10 med henholdsvis 57 og 50 patentansøgninger.

Vestas indtager førsteplads for andet år i træk

Vindmølleproducenten Vestas indtager førstepladsen med 176 ansøgninger og er dermed den mest patentaktive ansøger for andet år i træk. Novozymes er som sidste år på en anden plads med 107 ansøgninger, mens Topsoe har taget et spring på to pladser op og er nu med 98 ansøgninger en af top tre over de mest patentaktive virksomheder i Danmark.

- Tallene bekræfter endnu engang, at energiteknologi og life science er nogle af Danmarks styrkepositioner og områder, hvor innovationen virkelig drives frem, og arbejdspladser skabes. Men vi kan også se en stor og interessant vækst i patentaktiviteten inden for andre områder som for eksempel computerteknologi, siger Flemming Kønig Mejl.

Høreapparatproducenten Oticon er faldet med fem pladser, og virksomheden ligger nu på en 6. plads, mens Coloplast, VKR Holding og GN Hearing helt er udgået af top ti-oversigten.

Læs EPO's samlede Patent Index 2022 

28/3 2023
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder