Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Danskerne vil gerne handle brugt elektronik - men mest for pengenes skyld

Danskerne vil gerne handle brugt elektronik - men mest for pengenes skyld

En ny undersøgelse fra second-hand elektronikkæden GreenMind viser, at danskerne gerne handler brugt elektronik, men ikke kun for planetens skyld. Miljøekspert hilser alligevel udviklingen velkommen.

Siden 2011, hvor prisen på Apples dengang nyeste iPhone-topmodel, en iPhone 4S, kostede 6.299 kroner, er prisen fordoblet, sådan at en iPhone 12 Pro Max i dag koster 12.399 kroner.

Den prisudvikling har resulteret i en stigende interesse blandt danskerne for køb af second-hand elektronik. Det fortæller IT- reparatørkæden GreenMind. En markedsundersøgelse foretaget af Voxmeter blandt 1048 danskere på vegne af Greenmind i sommeren 2021 viser, at selvom miljø tæller med i overvejelserne, når hver femte dansker har købt eller overvejer at købe en brugt telefon, tablet eller computer, så er prisen alligevel den afgørende faktor.


– Vi oplever, at køb af second-hand elektronik er blevet langt mere accepteret, end det tidligere har været. Det er både grønt, cool og miljøbevidst, men prisen er stadigvæk vigtig for mange. Indenfor de seneste tre år har vi oplevet en markant fremgang indenfor salg af second-hand elektronik, hvilket har resulteret i en stigende efterspørgsel på både et bredere produktsortiment og topmodellerne, siger Brian Funch, direktør og stifter af GreenMind.

GreenMinds markedsundersøgelse viser yderligere, at knap ni ud af ti danskere, som overvejer at købe brugt elektronik, angiver pris som den vigtigste faktor, mens under halvdelen angiver miljø.

Genbrug gavner pungen og miljøet

Brugt elektronik fylder ifølge GreenMind mere i danskernes lommer, og det er primært økonomien, der er årsagen til det. Men så længe genbruget er i vækst, er årsagen mindre afgørende. Det fortæller Shweta Agarwala, Adjunkt ved Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet og forsker i bæredygtig elektronik.

– Elektronikaffald er en kæmpe hurdle og miljømæssig udfordring, særligt fordi mange udskifter deres elektroniske gadgets efter meget kort tid, når der kommer nye modeller på markedet. Tidligere købte folk ofte nyt, når et produkt holdt op med at fungere, men i dag ser vi en stigende teknologisk fremgang, som får folk til at købe nyt langt oftere, også selvom de gamle enheder er helt fine og i brugbar stand. Det giver et kæmpe spild og overskud af funktionelle enheder, der både kan og bør genbruges for miljøets skyld. Hvis ikke helt, så delvist, siger Shweta Agarwala.

Selvom markedet indenfor brugt elektronik oplever en positiv fremgang, så er der dog stadigvæk nogle udfordringer ved at ændre forbrugsmønstre og koble bæredygtige valg og god kvalitet sammen.

Udfordringen ved at være grøn

Pris og miljø er bærende årsager for forbrugerne til at vælge genbrug, men GreenMinds markedsundersøgelse peger også på nogle tunge udfordringer i det grønne valg. 48 procent af danskerne er bekymrede omkring produkternes funktionalitet, 39 procent er usikre omkring en reklamation, hvis produktet går i stykker, og ved privathandel er 35 procent bekymret for hælervarer. Det er blandt andet de udfordringer, som skal vendes, hvis it-genbrug skal lykkes.

– Det har altid været svært at overbevise danskerne, som generelt er rigtig købestærke, om, at når man handler brugt, særligt ved en forhandler som os, der endda tilbyder tre års garanti, så får man et brugt produkt, der kvalitetsmæssigt svarer til et nyt – og ser man på udviklingen i teknologien, så har de færreste alligevel ikke behov for at købe nyt hvert år. Derfor er det sund fornuft, at man både kan spare penge, og får længere garanti ved at handle brugt. Samtidig handler man den elektronik, der allerede er i omløb, så vi sparer miljøet byrden ved at producere nyt, siger Brian Funch.
4/10 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma
 • Sensor ECS

  Sensor ECS

  IT hardware til brug i industriens krævende miljøer
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: Raising the pillars of digital transformation
 • Microchip

  Microchip

  AWS-connected embedded systems
 • Siemens EDA

  Siemens EDA

  WP: How Siemens EDA helps you engineer a smarter future
 • Power Technic ApS

  Power Technic ApS

  Medico Strømforsyninger / Åbne typer samt til printmontage

Webinarer, events og messer

Mest læste


Læs magasinet

Læs magasinet

Nyeste Nyheder