Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Forskningscenter får 30 millioner til at forske og uddanne i kvantevidenskab

Forskningscenter får 30 millioner til at forske og uddanne i kvantevidenskab

The VILLUM Centre of Excellence for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) ved Københavns Universitet modtager 30 mio. kr. af VILLUM FONDEN til bl.a. at uddanne fremtidens eksperter i kvantevidenskab.

The VILLUM Centre of Excellence for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) på Institut for Matematiske Fag ved Københavns Universitet har netop modtaget 30 mio. kr. af VILLUM FONDEN til bl.a. at uddanne fremtidens eksperter i kvantevidenskab.

De skal arbejde i spændingsfeltet mellem fysik, matematik og datalogi og byde ind med helt nye løsninger på de globale samfundsudfordringer, vi står over for, til gavn for erhvervslivet.

Lige nu bliver der investeret massivt i kvantevidenskab i hele verden. Perspektiverne er enorme, fordi kvantevidenskaben inden for de kommende år har potentialet til at ændre vores samfund. Kvantevidenskaben revolutionerer vores opfattelse af information og da alt omkring os i virkeligheden er information, kan kvantevidenskaben potentielt bidrage til helt nye løsninger, som vi i dag ikke er i stand til at skabe.


Opgaver, der nok aldrig vil kunne løses på almindelige computere, vil kunne klares på en kvantecomputer, f.eks. forståelse af komplekse molekyler, der kan være relevant i medicin, og i materialer med helt nye egenskaber.

I Danmark sidder nogle af verdens førende forskere på kvanteområdet, og de er i fuld gang med at udvikle den viden, der skal til for at forstå kvantevidenskabens muligheder og dens potentiale for erhvervslivet. Derfor har centeret netop fået 30 mio. kr. af VILLUM FONDEN til yderligere forskning.

- I virkeligheden består vi alle sammen af de samme partikler - dyr, mennesker og genstande, ja alt i universet. Det, der adskiller det ene fra det andet, er den måde, vi er sat sammen på. Alt er gjort af nøjagtig det samme kvantestof, men det gemmer på forskellig information, siger professor Jan Philip Solovej, som er centerleder på QMATH sammen med professor Bergfinnur Durhuus og professor Matthias Christandl.

Forskerne kortlægger, hvordan stof bliver en informationsressource. Materialers kvantemekaniske egenskaber kan nemlig bruges til at gemme, behandle og sende information på helt nye måder.

Kvanterevolution på vej

Vi står, iflg. Jan Philip Solovej, over for en kvanterevolution som muligvis allerede i det kommende årti vil kunne påvirke mange sider af vores hverdag. Blandt andet udvikling af helt nye materialer og mere effektiv og sikker kommunikation, der kan beskytte vores data.

Den nye viden som forskningen skaber, kan bruges i danske virksomheder, eksempelvis IT-virksomheder der udvikler sensorer, urer og computere. Derfor uddanner QMATH en ny generation af eksperter, der skal ud i virksomhederne og sætte den nye viden i spil:

- EU har for nylig investeret 1 mia. euro i det her område, og der er ingen tvivl om, at der de kommende år bliver brug for folk, der kan skabe dialog mellem forskere i matematik, datalogi og fysik og mellem forskere og virksomheder til gavn for dansk erhvervsliv, siger Jan Philip Solovej.

Han glæder sig over bevillingen på 30 mio. kr. fra Villum Fonden, der er givet til en femårig forlængelse af centeret:

- Vi er utrolig glade for bevillingen fra VILLUM FONDEN og glæder os til at fortsætte arbejdet med at udvikle kvanteløsninger, siger pJan Philip Solovej.
31/7 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma
 • altoo

  altoo

  Nyt om måleteknik. Gratis webinar. Tilbud på demoudstyr
 • altoo

  altoo

  Få mere oscilloskop for pengene. Gratis undervisningsmateriale fra Keysight
 • ROHM Semiconducter

  ROHM Semiconducter

  En PMIC til NXP’s i.MX 8M Mini applikations-processor
 • congatec

  congatec

  Rugged 10 GbE infrastructure equipment
 • Texim

  Texim

  Focus Suppliers Nordic