Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Interessen for smart home systemer stiger – men det er ikke for at spare energi!

Interessen for smart home systemer stiger – men det er ikke for at spare energi!

Undersøgelse fra Schneider Electric viser, at efterspørgslen efter smart home-systemer er i markant vækst hos danske elinstallatører. Men interessen fra danskerne handler kun i meget lav grad om at spare på energien, lyder det lidt skuffende.

For private danskere er en af de letteste veje til at udlede mindre CO2 at gøre brug af intelligente løsninger til hjemmet. Derfor har Schneider Electric undersøgt, hvor stor interessen er for smart home-systemer, der over en bred kam kan gøre hverdagen lettere og i visse tilfælde hjælpe med at spare på energiforbruget. For eksempel via automatisk styring af lys og varme samt muligheden for at slukke for stand by-strøm.

Resultaterne af undersøgelsen foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danske elinstallatører viser, at 68 procent har oplevet stigende interesse på smart home-systemer fra private inden for de seneste 3-5 år. Forklaringen på væksten skal imidlertid ikke findes i et ønske om at spare på energien. Således angiver kun 2 procent af de adspurgte, at energibesparelser udgør danskeres begrundelse for at investere i denne type produkter.

- Det er forventeligt og på sin vis også positivt, at interessen for smart homes er i vækst. Når teknologien skaber mulighed for at gøre vores hverdag nemmere mod en relativt lille investering, er det oplagt at gøre brug af løsningerne. Til gengæld er det skuffende, at danskernes fokus på energioptimeringer tilsyneladende er så begrænset, for smart home-systemer kan faktisk både skabe bekvemmelighed og energibesparelser. På den måde kan løsningerne blive et af de mest oplagte våben for private, der ønsker at gøre en forskel i klimakampen, siger Martin Hannibal, Product Manager i Schneider Electric Danmark.

Et smart home er blandt andet karakteriseret ved styring af stemmestyrede smart tv og musiksystemer, styring af belysning og indeklima samt brugen af digitale assistenter. En mulighed er også at bruge smart home-produkter til at automatisere hjemmets energiforbrug for på den måde at forhindre energispild og hjælpe med at nedbringe udledningen af CO2.

Undersøgelsens resultater falder i tråd med tidligere undersøgelser på området. Blandt andet viste en opgørelse fra Danmarks Statistik i 2020, at danskerne har europarekord i brugen af smart home-produkter.

Danmark sigter som bekendt mod en reduktion på 70 procent i udledningen af CO2 inden 2030. Ifølge en række miljøeksperter skal målet nås via en grøn omstilling på transportområdet, flere vindmøller og ikke mindst en større grad af energioptimering i danskernes private hjem. Desværre halter det kraftigt med de private danskeres bidrag til regnestykket, viser undersøgelser fra både 2019 og 2020.

Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger for 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU. Et forhold der i høj grad understreger områdets potentiale i forhold til at reducere vores klimaaftryk. 

1/3 2021
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma