Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

DeiC Integration Portal hedder en ny portal, der er blevet til i et samarbejde mellem AU, DTU og SDU, og som giver forskere lettere adgang til supercomputere.

Når danske forskere undersøger fjerne galakser og stjerner, optimerer bæredygtigt byggeri eller udvikler ny medicin, har de ofte brug for supercomputere til at lave store beregninger.
Supercomputere bruges primært af specialister, men ved hjælp af en ny national portal kan danske forskere nu lettere få adgang til supercomputeres regnekraft.

Bag initiativet til den nye portal står The Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC), som er et samarbejde mellem danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der arbejder for at sikre adgang til nationale og europæiske supercomputere, også kaldet HPC-tjenester (High Performance Computing).

Den nye portal, der har fået navnet DeiC Integration Portal, er blevet til i et samarbejde mellem AU, DTU og SDU - og efter to års udvikling er den nu gået i luften.

- DeiC Integration Portal gør DeiC-supercomputerne lige så nemme at bruge som AWS-, Azure- og Google cloud-tjenester. Efter to års udvikling er konsortiet bestående af AU, DTU og SDU nu stolte over at kunne tilbyde denne revolutionerende og ganske unikke løsning til alle forskere i Danmark, siger Claudio Pica, professor ved SDU og koordinator for projektet bag den nye portal.

- Med DeiC Integration Portal vil vi fjerne alle barrierer for forskeres adgang til stærke supercomputere i Danmark og EU, siger han.

En ny indgang

Portalen er en videreudvikling af platformen UCloud, der siden 2020 har givet danske forskere nem adgang til supercomputere på SDU og AAU med en tjeneste kaldet DeiC Interactive HPC.
Med den nye fælles indgang får danske forskere adgang til flere supercomputersystemer. Forskerne har nu også adgang til DeiC Large Memory HPC (drevet af SDU) og DeiC Throughput HPC (drevet af DTU).

Derudover giver portalen adgang til projektstyringsværktøjer og ressourceanmodninger på LUMI, som i øjeblikket er den største europæiske supercomputer i Finland.
Kristoffer Nielbo, der er professor ved Center for Humanities Computing, Aarhus Universitet. testede den nye portal under projektets pilotfase i efteråret 2022, og han er meget tilfreds med resultatet.

- En fælles portal bringer os tættere på den sømlæse integration af flere nationale HPC-systemer. En sådan adgang forenkler mine arbejdsgange og sparer værdifulde ressourcer, der ellers bruges på mentalt – og nogle gange fysisk – at skifte mellem platforme, siger Kristoffer Nielbo.

15/3 2023
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma