Branche, teknologi, komponentdistribution

 

Nyt dansk forsknings-center får stærk international position

Nyt dansk forsknings-center får stærk international position

Den nye danske forskningsinfrastruktur DANFIX får til huse i DTU’s verdensklasse 3D imaging-center. Et nyt fyrtårn relateret til den internationale neutronfacilitet European Spallation Source, ESS, bliver også knyttet til centret.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget 24 mio. kr. til en ny forskningsinfrastruktur, DANFIX - Den Nationale Røntgen Imaging Facilitet. DANFIX bliver fysisk placeret i 3D imaging-centret på DTU. Centret bliver Europas største af sin art og får med DANFIX styrket sin ledende internationale position i imaging med både røntgen- og neutronstråling.

- Vi er stolte over at kunne lægge hus til DANFIX i vores nyopførte 3D imaging-center. Her vil hele det danske forskningsmiljø på tværs af naturfaglige, tekniske og sundhedsfaglige videnskaber få glæde af de enestående muligheder, røntgenteknologien giver, siger Anders Bjarklev, rektor på DTU.


- Vi er stolte over at kunne lægge hus til DANFIX i vores nyopførte 3D imaging-center. Her vil hele det danske forskningsmiljø på tværs af naturfaglige, tekniske og sundhedsfaglige videnskaber få glæde af de enestående muligheder, røntgenteknologien giver. Ved at kunne kigge ind i hårde materialer som metaller eller biologiske knogler vil vi fremover kunne få en langt større forståelse af deres egenskaber og funktion, siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.

DANFIX skal blandt andet bruges til forskning inden for så forskellige områder som energiteknologi, sundhed og den grønne omstilling. Den nye forskningsinfrastruktur vil derudover kunne bidrage til en øget digitalisering af eksempelvis museers samlinger, ligesom den vil kunne give væsentlig viden til udvikling af f.eks. ny sundheds- og produktionsteknologi.

Tæt sammenhæng til store internationale faciliteter

De nye verdensklassefaciliteter på DTU skal ses i en tæt sammenhæng med de store internationale røntgen- og neutronforskningsfaciliteter, der i disse år opbygges på henholdsvis MAX IV og ESS i Lund.

- Vi forestiller os, at DANFIX og 3D imaging-centret fremover bliver indgangen til efterfølgende at kunne anvende de endnu mere avancerede røntgen- og neutronfaciliteter på MAX IV og ESS. Begge steder er vi engageret i udviklingen af videnskabelige instrumenter, som vil stå klar til brugerne inden for de næste par år. Her bliver opløsningen i visualiseringen langt større end på vores lokale CT-scannere, siger professor Henning Friis Poulsen, DTU Fysik, der leder 3D imaging-centret.

Fyrtårnsmiljø skal bidrage til standarder for forskningen

Henning Friis Poulsen står også i spidsen for et nyt dansk ESS fyrtårnsmiljø, SOLID, som er en del af den danske investering i den nye internationale forskningsinfrastruktur ESS i Lund. SOLID er et af de foreløbig tre forskningsmæssige fyrtårne, der skal bane vej for at udnytte de nye teknologiske muligheder i materialeforskningen, som neutronfaciliteten vil give efter sin åbning om et par år.

SOLID har fokus på forskningen i hårde krystalliske materialer.

- I SOLID har vi fokus på at filme i 3D, hvordan strukturen inden i f.eks. batterier eller knogler udvikler sig over tid. Neutron- og røntgenbillederne vil på den måde kunne komplementere hinanden og give os værdifuld ny viden inden for en lang række faglige felter, siger Henning Friis Poulsen.

SOLID fyrtårnet bliver etableret allerede nu, så de danske forskere har mulighed for at engagere sig i de sidste forberedelser inden åbningen af ESS og bidrage til udformningen af de standarder, der fremover bliver sat for det forskningsmæssige arbejde på verdens kraftigste neutronkilde.

Både DANFIX og SOLID bliver officielt indviet i efteråret sammen med åbningen af DTU’s nye 3D imaging-center.

25/6 2020
Produktlinks
Find din leverandør:

Mekanik underleverandør

Test & Måleudstyr

Test laboratorier

Tilføj dit firma