ICAPE Denmark A/S
Test banner
93.940 ton elektronikaffald gør danskerne til nogle af Europas største klimasyndere

93.940 ton elektronikaffald gør danskerne til nogle af Europas største klimasyndere

Med det nye CSRD-direktiv, der er trådt i januar 2025, står danske virksomheder over for markante krav til bæredygtighedsrapportering.

Danske virksomheder står i et presfelt mellem ambitiøse bæredygtighedsmål og hårde økonomiske realiteter. Samtidig adskiller Danmark sig negativt på et område: Med 93.940 ton elektronisk affald genereret er vi blandt dem i Europa, der producerer allermest e-affald per indbygger.

En væsentlig del af problemet skyldes de hyppige udskiftninger af it-udstyr – både for at opretholde effektiviteten og for at tiltrække og fastholde talent. Nu peger Lasse Garby, adm. direktør hos 3stepIT, på behovet for gulerod frem for pisk, hvis CSRD-direktivet skal blive en succes og ikke ende som som byrde som GDPR.

Med det nye CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive), der er trådt i kraft for store danske virksomheder i januar 2025, står danske virksomheder over for markante krav til bæredygtighedsrapportering. Ifølge Lasse Garby, administrerende direktør hos 3stepIT, er det nu afgørende, at virksomhederne ser direktivet som en strategisk mulighed frem for en administrativ byrde.

- Det nye CSRD-direktiv markerer et vigtigt skridt mod at gøre grøn og cirkulær IT til en need to have frem for en nice to have. Det er en yderst positiv udvikling, men ikke desto mindre risikerer vi, at direktivet ender med at blive en udfordring for mange danske virksomheder og den offentlige sektor, forklarer Lasse Garby.

Hos 3stepIT har man allerede mærket frustrationen blandt danske virksomheder, der oplever store udfordringer med at leve op til kravene i CSRD. En af de største barrierer er usikkerheden omkring, hvad direktivet egentlig kræver, særligt på IT-området, hvor dataindsamling og rapportering er komplekse processer.

- Især på IT-området mangler der klarhed om hvilke data, der skal rapporteres, og hvordan disse data skal indsamles. Mange efterspørger allerede nu detaljerede data som samlet vægt og CO2-udledning gennem udstyrets livscyklus, men disse oplysninger findes ofte kun som estimater. Det skaber yderligere usikkerhed, unødig frustration og hæmmer indsatsen, siger Lasse Garby.

For at imødekomme disse udfordringer opfordrer 3stepIT til, at myndighederne leverer klare og brugervenlige vejledninger, der kan hjælpe virksomhederne med at planlægge deres indsats og reducere de øgede omkostninger.

Gulerod frem for pisk

Selvom direktivet stiller klare krav til virksomhederne, understreger Lasse Garby vigtigheden af incitamenter for at sikre en succesfuld implementering.

- CSRD kan ikke alene baseres på krav og kontrol. Der er behov for incitamenter, der gør direktivet til en strategisk mulighed frem for en administrativ byrde. Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre til, at vi i Danmark overvejer, om vi skal indføre belønningssystemer som skattefradrag eller offentlig anerkendelse af virksomheder, der går forrest. Det kan være med til at drive reelle forandringer, siger han.

Derfor er der brug for et bedre samarbejde

Hos 3stepIT har man det seneste år arbejdet intensivt med at udvikle rådgivning og løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at skabe bedre overblik over deres IT-udstyr og ESG-data. Ifølge Lasse Garby er samarbejde nøglen til at udnytte de bæredygtige potentialer i CSRD.

- CSRD giver os en helt unik mulighed for at skabe reelle forandringer. Det skal vi udnytte. Men for at det kan ske i praksis, kræver det, at vi arbejder sammen – leverandører, virksomheder og myndigheder. Vi har alle et fælles ansvar for at sikre, at lovgivningen bliver en succes, og at den driver bæredygtig udvikling frem for blot at blive endnu et benspænd i erhvervslivets komplekse landskab, afslutter Lasse Garby. 

 

29/1 2025
  • Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    branche-og-teknologi ›I forhold til 2024 er søgningen til diplomingeniøruddannelsen steget med 7 procent, og fortsætter dermed fremgangen, og interessen for civilingeniøruddannelsen er steget med hele 11 procent i forhold til sidste år.
  • EU-initiativ skal lægge fundamentet for nye 'chiptalenter'

    branche-og-teknologi ›Den såkaldte 'European Chips Diversity Alliance (ECDA)' afholder 27. marts en event i Dublin, der skal belyse, hvordan man trækker nye resurser til chipindustrien (in english).
  • Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    branche-og-teknologi ›For at gøre processen fra udvikling til produktion så effektiv som muligt har udviklingshuset Develco investeret i en inhouse SMT montagemaskine til montage og produktion af prototyper. Konference i maj sætter fokus på området.
  • Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    branche-og-teknologi ›Danske virksomheder går glip af store forretningsmuligheder, fordi de endnu ikke udnytter potentialet i cirkulære forretningsmodeller. Det skal et nyt projekt nu ændre på.
  • Intel vælger ny CEO

    Intel vælger ny CEO

    branche-og-teknologi ›Intel har netop udnævnt Lip-Bu Tan som ny CEO. Han kommer med mange års erfaring inden for halvlederindustrien.
  • 'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    branche-og-teknologi ›Konference i slutningen af februar samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er og satte fokus på Danmarks problematiske position i 'førerfeltet' for produktion af elektronisk affald.
  • Mange virksomheder søger mod D-mærket

    Mange virksomheder søger mod D-mærket

    branche-og-teknologi ›Et stigende antal danske virksomheder søger mod D-mærket for at styrke it-sikkerheden og ansvarlig dataanvendelse. I alt er flere end 1800 virksomheder nu i en proces med D-mærket, og det tal vokser med tre nye virksomheder om dagen.
  • GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    branche-og-teknologi ›I forhold til rekordåret 2023 melder GPV som forventet om fald i både omsætning og indtjening i det netop offentliggjorte regnskab for 2024. Begrebet “Beyond EMS” præsenteres som et vigtigt strategisk nøglekoncept for GPV i de kommende år.