ICAPE Denmark A/S
Test banner
Er vi på vej ind i et nyt rumkapløb?Anders Høeg Nissen.

Er vi på vej ind i et nyt rumkapløb?

De geopolitiske magtbalancer ændrer sig voldsomt i disse år. Ifølge Anders Høeg Nissen, der er videnskabsformidler og vært på podcasten RumSnak, sker den radikale forandring også inden for rumfart, forskning og udvikling.

Rumkapløbet handler ikke længere 'kun' om at komme først til Månen - nu slås man også om satellitnetværk, private raketter, militær overvågning, udvinding af metaller fra asteroider og Mars-baser. Og der er flere aktører i spil end nogensinde før.

I flere årtier stod kampen mellem supermagterne USA og Rusland, men nye aktører og nationer melder sig på affyringsramperne rundt omkring på hele kloden.

Indien er et godt eksempel. I 2025 sender de deres første bemandede rumraket op, og det er et stort skridt for et land, der allerede har markeret sig med succesfulde missioner til Månen og Mars.

- Det er en fantastisk milepæl, der viser, hvordan nye nationer kan blande sig i kapløbet og skubbe til magtbalancen i rummet, siger Anders Høeg Nissen.

Men det er ikke kun Indien, der melder sig på banen. Japan, Europa gennem ESA (European Space Agency), og endda mindre nationer som Danmark, arbejder aktivt på at sikre deres positioner i det, der ser ud til at være et multilateralt rumkapløb. Vi ser ikke længere kun to stormagter i dyst.

- Rummet er blevet en arena, hvor geopolitik og teknologisk innovation smelter sammen, understreger Anders Høeg Nissen.

Kina i det multilaterale kapløb

Der er dog især én nation, der for alvor markerer sig i det nye rumkapløb – nemlig Kina, der har overtaget rollen som USAs primære udfordrer i rummet.

Kina har haft en eksplosiv udvikling inden for rumteknologi, og opsender dusinvis af raketter, opererer deres egen rumstation, og har ambitioner om en base på Månen – og meget mere.

Landets satsninger har skabt en dominoeffekt, der presser andre nationer til at investere i rumfart, ikke kun som teknologisk prestigeprojekt, men også som en vigtigt del af den sikkerhedspolitiske strategi. Rummet spiller nu en central rolle i global geopolitik både fra overvågning til kommunikation og strategisk kontrol.

Milliardærernes kapløb

Parallelt med de nationale ambitioner ser vi også en intens konkurrence blandt private aktører. Milliardærer som Elon Musk og Jeff Bezos driver et privat rumkapløb, hvor deres selskaber SpaceX og Blue Origin konstant udfordrer hinanden med nye teknologiske gennembrud og opsendelser. Et nyligt eksempel er opsendelsen af deres 'kæmpe raketter' på næsten samme tid. Det viser, hvordan private investeringer nu spiller en afgørende rolle i rummet – også i forhold til nationale interesser.

Danmarks rolle i rummet

Selvom Danmark ikke sender astronauter afsted, deltager vi aktivt i det globale samarbejde gennem ESA og vores ekspertise inden for satellitteknologi og ruminfrastruktur.

- Danmark har en unik mulighed for at profilere sig i dette globale spil, hvor adgang til rummet og teknologisk innovation bliver nøglen til fremtidens succes, påpeger Anders Høeg Nissen.

Hvad er fremtiden for rumkapløbet?

Vi står ved begyndelsen af en ny æra, hvor rummet ikke kun handler om videnskabelig opdagelse, men også om magtbalance og sikkerhedspolitik. Skal vi kalde det et nyt rumkapløb, eller er det snarere en global rumkonkurrence med flere spillere, der både konkurrerer og samarbejder? Det åbne spørgsmål er, hvordan denne udvikling vil forme vores verden i de kommende år, og hvilken rolle Danmark vil spille i dette globale skifte.

27/1 2025
  • Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige

    branche-og-teknologi ›I forhold til 2024 er søgningen til diplomingeniøruddannelsen steget med 7 procent, og fortsætter dermed fremgangen, og interessen for civilingeniøruddannelsen er steget med hele 11 procent i forhold til sidste år.
  • EU-initiativ skal lægge fundamentet for nye 'chiptalenter'

    branche-og-teknologi ›Den såkaldte 'European Chips Diversity Alliance (ECDA)' afholder 27. marts en event i Dublin, der skal belyse, hvordan man trækker nye resurser til chipindustrien (in english).
  • Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    Develco tilbyder hurtig montage af prototyper

    branche-og-teknologi ›For at gøre processen fra udvikling til produktion så effektiv som muligt har udviklingshuset Develco investeret i en inhouse SMT montagemaskine til montage og produktion af prototyper. Konference i maj sætter fokus på området.
  • Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    Danske virksomheder kan styrke konkurrencekraften med øget cirkulær fokus

    branche-og-teknologi ›Danske virksomheder går glip af store forretningsmuligheder, fordi de endnu ikke udnytter potentialet i cirkulære forretningsmodeller. Det skal et nyt projekt nu ændre på.
  • Intel vælger ny CEO

    Intel vælger ny CEO

    branche-og-teknologi ›Intel har netop udnævnt Lip-Bu Tan som ny CEO. Han kommer med mange års erfaring inden for halvlederindustrien.
  • 'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    'Dansk Alliance' vil fokusere på længere levetid for elektronikprodukter

    branche-og-teknologi ›Konference i slutningen af februar samlede nøgleaktører fra kommuner, affaldsselskaber, virksomheder, detailhandel, universiteter og NGO'er og satte fokus på Danmarks problematiske position i 'førerfeltet' for produktion af elektronisk affald.
  • Mange virksomheder søger mod D-mærket

    Mange virksomheder søger mod D-mærket

    branche-og-teknologi ›Et stigende antal danske virksomheder søger mod D-mærket for at styrke it-sikkerheden og ansvarlig dataanvendelse. I alt er flere end 1800 virksomheder nu i en proces med D-mærket, og det tal vokser med tre nye virksomheder om dagen.
  • GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    GPV tilpasser sig den nye markedssituation

    branche-og-teknologi ›I forhold til rekordåret 2023 melder GPV som forventet om fald i både omsætning og indtjening i det netop offentliggjorte regnskab for 2024. Begrebet “Beyond EMS” præsenteres som et vigtigt strategisk nøglekoncept for GPV i de kommende år.